Komentari (290)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Gospodin Ivanić je u cijelosti sigurno pročitao član 11 i sigurno se konsultirao s pravnim savjetnicima isto kao i Čović. I sasvim je jasno šta tu piše samo što se sada neki žele praviti mutavi. Jasno piše da će se u javnom i privatnom sektoru poštivati pravo na obavljanje molitve odnosno klanjanje. To znači da ukoliko neki radnik želi klanjati za vrijeme radnog vremena poslodavac mu mora to osigurati inače krši ugovor sa IZ i zakon koji bude donesen na osnovu tog ugovora
UGRADITE VI VJERU U DRŽAVU A JĖBO EKONOMIJU SVAKAKO NAS LIJEČE KOJEKAKVI UČAČI I HIDŽAMA DOKTORI A HODŽE SU NAM GLAVNI INTELEKTUALCI SVE ZNAJU
Sasvim normalno. Čak su i Nijemci tolerantni po tom pitanju. Sve veće firme imaju čak i mesdžide gdje se može klanjati u toku radnog vremena. Po 6-7 minuta pauze svakako imaš svaka 2 sata kao kod nas u firmi. Ili jednu od 30 minuta. Da mogu postaviti sliku našeg mesdžida možda bi mi i povjerovali. Ovako ćete vjerovatno ostati skloni vjerovanju da vam religijsko pravo uništava poslovni plan. Što je glupost tipična za Balkan i zaostale zemlje.
PRIKAŽI ODGOVORE (8)
UGRADITE VI VJERU U DRŽAVU A JĖBO EKONOMIJU SVAKAKO NAS LIJEČE KOJEKAKVI UČAČI I HIDŽAMA DOKTORI A HODŽE SU NAM GLAVNI INTELEKTUALCI SVE ZNAJU
kaze elvedin penezic, muskarci radje odu gledati utakmicu, umjesto da dodju u dzamiju po ZNANJE. Cuj sta on naziva ZNANJEM. Nije eto znanje u skoli, znanje je u dzamiji, crkvi, sinagogi... price pustinjaka od prije 2000 godina kojima je mozak izgorio na onom suncu, su po takvim znanje.
Da si pročitao išta ovdje, vidio bi da se ovakvim ugovorom upravo odvaja vjera od države.
PRIKAŽI ODGOVORE (5)
Ako se svi zahtijevi usvoje, onda to više nije sekularna nego napola vjerska država. Meni smeta i činjenica da će to kao popratnu pojavu imati još više vjerskih službenika i raznih vjerskih parazita. Znači, pored glomazne državne administracije, imat ćemo na ledjima i hiljade vjerskih parazita koji će nastojati da u pogodnom trenutku stvore vjersku državu i "usreće" Bošnjake. To bi bio i završni čin SDA-ovske zločinačke politike prema Bošnjacima.
Najgori je pokolj koji se dogodi za kurban bajram kad u jednom danu ubiju 300.000 ovaca... i nek mi neko kaže da je to nešto lijepo, pohvalno, sevap... znači KATASTROFA...
@MCCCLXXVII S tim "pokoljem" se nahrani mnogo sirotinje u narednim mjesecima. Kad bismo tako uproštavali stvari, šta ćemo sa silnim jajima koja se ofarbaju i skuhaju, pa mnoga propadnu, ili recimo silnim borovima koji se posijeku godišnje za Božiće ili sa silnim badnjacima koji se zapale. Možemo to nazvati ekološkom katastrofom.
Ima li neko i da li je citao ugovor sa pravoslavnom i katoličkom crkvom.
http://www.kuvn.org/upload/file/Temeljni%20ugovor.pdf Evo ga... uopste nema govora o ljudima nego o crkvi... nigdje nije spomenuto radno mjesto, poslodavac, odmori za ovo ili ono...
Itekako su firme na zapadu liberalne po tom pitanju..radnik odvoji vrijeme za namaz i dzumu i to isto vrijeme nadoknadi..cak je i kancelarija jedna predvidjena za to i to ne samo za muslimane nego za sve..
Kod mene kokuzna firma. Uzeli prostoriju za odmor curama na recepciji i dali je vjernicima. Sad one tuže kompaniju jer na sobu za odmor postoji zakonska obavaze, a za sobu za molitvu ne postoji zakonska obaveza (samo preporuka). Dali im sobu jer su po stepeništima počeli da se mole.
Evo nedavno, zbog preporuke šta li, počele se pojavljivati plastične flašice pored WC šolje. A firma kokuzna nema za bide svugdje. Sad za sad napisali poruku da mole zaposlene da ne ostavljaju prazne flašice pored WC šolje. Vidjećemo na šta će izaći.
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
5 neradnih dana je previse...
Sporni itekako... Čović i Ivanić su ovdje u pravu.
@Abu Ko će se pitati? Kalifat? :)
Sta koga briga kako ko će na džumu i hoće li ikako važno je da imaš pravo na to.
hocemo obrezivanje na radnom mjestu
vidim svi spominju taj ugovor sa crkvom. Daj ga pa da se uporedi jel i on ovako zahtjevan kao ovaj.
@Abu ne ide to tako, radite šta želite po vukojebinama i u privatnosti svojih domova!
@Abu Hoce oni da Bosnjaci praktikuju evropski Islam,malo alkohola,malo droge,malo kurvarluka,malo pedofilije jer to su sve evropske vrijednosti mora se uskladiti sa Evropom.
Zasto bi onda neko zaposljavao muslimane?U njemackoj imas radno vrijeme i boli koga sta si!Neko ce zaustavljati proces proizvodnje da bi se neko mOLIO?Pustace budiste na jogu ili pazit na krave jer su svete hindusima?Na granici bih da carinik bude obucen ko vehabija?To nije normalno nigdje na svijetu, osim u iranu gdje vlakove zaustavljaju radi molitve!Stvarno hoce li vozac radi molitve zaustavljati autobus?
Sve jake kompanije ih itekako zaposljavaju, stavise odredi se soba koju vjernik moze koristiti dok je na radnom mjestu ako zeli da obavi namaz. Firme su uredile vrijeme tako da niko nije ostecen..
IZGLEDA DA POSLODAVCI NEĆE MOĆI NA DŽUMU, JER MORAJU DA RADE
Kao poslodavac možeš organizovati svoje radno vrijeme kako god želiš
Onaj ko hoce na dzumu on ce naci posten nacin kako to da uradi. Kazes poslovodji,sefu,gazdi ... "idem na dzumu sat vremena a taj cu sat nadoknaditi kada bude trebalo". Onaj ko hoce on ce naraditi i 2-3 sata ako treba
Kažeš gazdi Preventa idem ja na džumu jer po zakonu mogu tako a ti se snađi kako ćeš dogovoreno isporučit na vrijeme...
Ili jednostavno nađeš drugog poslodavca. Tržište rada i inercija velike mase potraživanja ima sopstvenu moć
SDA i IZ zajedno sa ostalim kleronacinalistima cine i ucinili su sve pa sad i na ovaj nacin da potpuno dokusure ekonomiju ove zemlje, koja je osnov za zivot stanovnika. Nikakvi ugovori vjerskih zajednica nece zadrzati stanovnike da ne odlaze trazeci perspektivu izvan ove zemlje.
kad ce IZ prestat pljackat sirotinju da bi hodze imale skupe kuce, stanove i auta? kad ce neko kaznit IZ u tuzli jer uzimaju OGROMAN NOVAC od sirotinje koja zeli ukopati najmilije? kad ce neko odgovarati jer je npr dozvola za "gradnju" (u prevodu izgradnja grobnice i postavljanje nišana) u tuzlanskom groblju Bukovčić 1160 KM!!!! ljudi u tuzli prodaju namjestaj, auta, a nekad i stanove da mogu ukopat nekog svog
Ne znam zašto bi neki poslodavac bio dužan pustiti radnika na džumu, misu ili što već. Vjernik sam, ali smatram da vjerskim zajednicama treba ukinuti sva prava, nek se financiraju isključivo od vjernika pa da vidimo koliko nas ima pravih.
Radnik ima pravo na 30 minuta pauze dnevno. Poslodavac definiše vrijeme pauze između namaza (npr. u 13h umjesto 10:30h) i riješena tražena stvar ugovorom. Radnik umjesto cigare može završiti molitvu. Jednostavno bez komplikovanja. Radnik po zakonu o radu ima pravo na dodanu 1 pauzu tokom sedmice u trajanju od 30 minuta. Isto tako se može definisati da se vrijeme dnevne pauze (30 min) + vrijeme sedmične pauze (30 min) poklopi sa terminom za džumu (gdje je to moguće)
@Student_fit bravo student od mene čista desetka
PRIKAŽI ODGOVORE (2)