SDP, DF i Naša stranka
12

Pročitajte kriterije Bh. bloka za uspostavu državne vlasti

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Naša stranka (NS) i Demokratska fronta (DF) na današnjoj konferenciji za medije predstavili su kriterije za uspostavu Vijeća ministara BiH. Ovaj blok stranaka nastavit će insistirati na smjeni članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH, depolitizaciji OSA-e i ograničavanju naknada u Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Smjena članova Centralne izborne komisije koji su svojim nedosljednim, pristrasnim i samovoljnim postupanjem ugrozili demokratski poredak BiH i kompromitovali izborni proces kao temelj demokratskog društva delegitimiziranja građana i manipuliranja izbornom voljom", piše u dokumentu naslovljenom kao Kriterij za uspostavu izvršne vlasti na nivou države Bosne i Hercegovine.

Bh. blok tražit će i usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH u smislu uvođenja sistema elektronskog nadzora izbornog procesa, kao i sprovođenje odluka Evropskog suda za ljudska prava u predmetima Sejdić i Finci, Azra Zornić i Samir Šlaku.

"Usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH u smislu uvođenja modela posrednog izbora članova Predsjedništva BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, po principima određenim u takozvanom Aprilskom paketu izmjena Ustava BiH iz 2006. godine", piše u dokumentu.

Također, Bh. blok tražit će i usvajanje Zakona o vanjskim poslovima BiH, ali i osnivanje nekih novih ministarstva poput ministarstva za evropske integracije i ministarstva za obrazovanje, kulturu i sport, kao i pravo na upotrebu službenih jezika u BiH na cijeloj teritoriji države.

Kao neki od kriterija navedeni su i restrukturiranje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH i Tužilaštva BiH, usvajanje ažurirane i revidirane Sigurnosne strategije BiH, depolitizacija i neovisnost Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, ograničenje visine naknade zastupnicima u Parlamentarnoj skupštini BiH i modernizacija Oružanih snaga BiH.

Kompletan dokument Kriterij za uspostavu izvršne vlasti na nivou države Bosne i Hercegovine pročitajte u fotogaleriji.