Ograničenje na 10.728 KM
565

Pročitajte ko je u Parlamentu BiH glasao za, a ko protiv smanjenja otpremnina

A. D.
Nakon što jučer na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH u prvom krugu glasanja nije usvojen Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji je predložio zastupnik SBB-a Damir Arnaut, objavljen je i zapisnik o glasanju o ovom prijedlogu.
Prema ovom prijedlogu maksimalne otpremnine u institucijama BiH ograničene su na 10.728 KM. Prema aktuelnom zakonu ostavljena je mogućnost da određeni državni funkcioneri dobiju otpremninu u iznosu od 35 hiljada KM.

S obzirom na to da na sjednici nije bilo entitetske većine za usvajanje ovog zakona, o tekstu zakona parlamentarci će se izjasniti u drugom krugu. Za ovaj zakon glasalo je 18 zastupnika, dok ih je 16 bilo protiv, a dvoje suzdržanih.

Za ovaj Arnautov prijedlog glasali su Nermin Mandra (SDA), Šemsudin Mehmdović (SDA), Jakov Galić (SP), Nermin Nikšić (SDP), Zukan Helez (SDP), Nada Mladina (SDP), Dženan Đonlagić (DF), Zlatan Begić (DF), Vlatko Glavaš (DF), Damir Arnaut (SBB), Edita Đapo (SBB), Predrag Kojović (NS), Mirjana Marinković-Lepić (NS), Aida Baručija (NB), Jasmin Emrić (A-SDA), Mira Pekić (PDP), Dragan Bogdanić (SNSD) i Dragan Mektić (SDS).

Protiv su glasali Denis Zvizdić (SDA), Nebojša Radmanović (SNSD), Borjana Krišto (HDZ), Nikola Lovrinović (HDZ), Mijo Matanović (HDZ), Alma Čolo (SDA), Halid Genjac (SDA), Edin Mušić (SDA), Safet Softić (SDA), Adil Osmanović (SDA), Predrag Kožul (HDZ), Darijana Filipović (HDZ), Snježana Novaković Brusać (SNSD), Obren Petrović (SNSD), Vojin Mitrović (SNSD) i Staša Košarac (SNSD).

Suzdržani su bili Mirsad Kukić (PDA) i Nenad Stevandić (US).

Zanimljivo je da je, kada je riječ o entitetskoj većini, praktično presudio glas Adila Osmanovića (SDA) koji dolazi iz RS-a, a zbog čega se mora održati drugi krug glasanja.

Zaposleni u institucijama BiH imaju pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju u visni svojih šest ostvarenih neto plaća isplaćenih u proteklih šest mjeseci ili šest prosječnih mjesečnih neto plaća iz prethodne godine u BiH, ako je to za njega povoljnije, bez obzira na visinu ostvarene plaće koju zaposleni ima.