Parlament BiH
10

Za sada nema većine iz RS-a za ograničavanje otpremnine na 10 hiljada KM

Er. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u drugom krugu glasanja izjasnit će se o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojim su ograničene maksimalne otpremnine u institucijama BiH na 10.728 KM.

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH predložio je zastupnik SBB-a Damir Arnaut koji je rekao da je dosadašnjim zakonom ostavljena mogućnost da određeni državni funkcioneri dobiju otpremninu i u iznosu od 35 hiljada KM.

Još u toku same diskusije o ovoj tački dnevnog reda zastupnik SDP-a Zukan Helez rekao je kako će zastupnici iz njegove stranke podržati ovaj zakon, ističući da je sramotno da se toliko veliki iznosi isplaćuju državnim funkcionerima nakon odlaska u penziju.

S obzirom na to da na današnjoj sjednici nije bilo entitetske većine za usvajanje ovog zakona o tekstu zakona parlamentarci će se izjasniti u drugom krugu.

Zaposleni u institucijama BiH imaju pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju u visni svojih šest ostvarenih neto plaća isplaćenih u proteklih šest mjeseci ili šest prosječnih mjesečnih neto plaća iz prethodne godine u BiH, ako je to za njega povoljnije, bez obzira na visinu ostvarene plaće koju zaposleni ima.

Naprimjer, članovi Predsjedništva BiH imaju pravo na otpremninu u minimalnom iznosu od 29.820 KM, ministri u Vijeću ministara BiH minimalno 25.347 KM, ombudsmeni minimalno 23.856 KM i tako dalje. Ovi iznosi su u pravilu bili viši zbog naknada za minuli rad i sličnih naknada koje se dodaju na osnovnu plaću i ulaze u neto plaću.

Zakon zadržava pravo značajnog broja zaposlenih u institucijama BiH na otpremninu u iznosu njihovih šest neto plaća isplaćenih u prethodnih šest mjeseci, odnosno šest prosječnih plaća u BiH ukoliko je to za njih povoljnije, ali uvodi ograničenje na maksimalan iznos otpremine koja se može isplatiti na 12 prosječnih plaća u BiH. Ovim minimalan iznos otpremnine ostaje isti kao i do sada, 5.364 KM, ali se maksimalan iznos otpremnine ograničava na 10.728 KM.

Svi zaposleni s koeficijentom od 3,55 i nižim (šefovi odsjeka i niže) zadržali su otpremninu u istom iznosu na koji trenutno imaju pravo, dok se ograničenje u praksi odnosilo na zaposlene s koeficijentom višim od 3,55, počevši od savjetnika ministara pa nadalje.

Najpoznatiji slučaj isplate otpremine je bivšoj zastupnici u Zastupničkom domu PSBiH, a sada delegatkinji u Domu naroda PSBiH Dušanki Majkić koja je otišla na jedan dan u penziju i dobila otpreminu u iznosu od 28.000 KM.

Majkić je tvrdila da je novac dobila po zakonu i da su je mediji džaba "valjali po blatu".