BiH
10

Pročitajte Dodikovo pismo Izetbegoviću i Čoviću: Potrebno je uvažiti prigovore hrvatskih predstavnika

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dodik je u pismu, u koje je Klix.ba imao uvid, Izetbegoviću i Čoviću rekao da u potpunosti podržava dogovor iz "Barke", ali predlaže da se on dopuni.

Dodik je pismo poslao u utorak, a u njemu kaže da želi demantirati kako je dogovor sa Izetbegovićem usmjeren protiv Hrvata. Sastanak u Istočnom Sarajevu je ocijenio konstruktivnim jer je doprinio rješavanju problema mehanizma koordinacije.

Dodik na početku izražava punu i nedvosmislenu podršku nedjeljnom dogovoru iz "Barke".

"Međutim, prateći reakcije predstavnika hrvatskog naroda u BiH, a u vezi sa usaglašenim rješenjem s pomenutog sastanka, želim jasno naglasiti da pomenute prigovore razumijem i smatram da postoji osnovana potreba za njihovim uvažavanjem. I ovom prilikom želim naglasiti da je atmosfera održanog sastanka bila potpuno u funkciji pronalaska prihvatljivog rješenja, a nikako u funkciji stvaranja novog problema ili usaglašavanja rješenja koje bi bilo na štetu bilo kojeg konstitutivnog naroda u BiH. I ovo smatram dodatnim razlogom za razumijevanje i uvažavanje prigovora koje su iznijeli predstavnici Hrvatskog naroda u BiH", navodi se u pismu.

U skladu s tim, Dodik smatra da je član 3. stav 3 usaglašenog rješenja Mehanizma koordinacije opravdano i potrebno dopuniti sljedećom konstrukcijom:

"i predstavnike vlada kantona i Brčko distrikta u skladu s ustavnim nadležnostima za sadržaj koji se razmatra na sjednici, odnosno koji je predmet odluke".

Podsjećamo, član tri definira da predstavnici državnog i entitetskih nivoa mogu revidirati odluke nižih tijela u sistemu mehanizma koordinacije. U ovom tijelu, prema dogovoru Izetbegovića i Dodika, nema predstavnika kantona i Brčko distrikta, što je za Čovića neprihvatljivo jer bi se moglo desiti da ono što kantoni u nižim tijelima mehanizma koordinacije ishoduju bude poništeno na višim nivoima gdje nema njihovih predstavnika.

Dodik na kraju kaže da je uvjeren da bi ovom dopunom eliminisali i odagnali razloge za javnu polemiku te bi na taj način okončali višegodišnje usaglašavanje mehanizma koordinacije.