BiH
6

Magazinović: Dragan Čović je potvrdio neefikasnost svih nivoa vlasti u BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio kako u BiH ne postoji parlamentarna većina, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović kazao je kako je Čović time potvrdio neefikasnost vlada na svim nivoima.

"Čović je zapravo potvrdio stavove koje SDP kao lider opozicije, ali i druge opozicione stranke iznose već duže vremena. Mi zaista nemamo sumnje, kao i građani, da stvarne reforme ne postoje nigdje osim na džambo plakatima te da se spinovanjem u dijelu medija koje drže pod kontrolom ne može izgraditi ekonomski prosperitetnija BiH", rekao je Magazinović.

On je dodao da 
je s druge strane, ovakvom izjavom i gotovo opozicionim nastupom prema vlastima Čović za sebe i svoju stranku stvorio alibi u slučaju potpunog kraha evropskog puta.

"Međutim, ne treba zaboraviti da HDZ drži glavne poluge vlasti na svim nivoima, da je ova stranka dobila sve sto su tražili od SDA i da je teško objasniti da su svi drugi krivi", kazao je Magazinović.

Što se tiče 

pisma predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, u kojem traži da se ispune Čovićeve želje, kao i nerealizirana namjera Izetbegovića da posebnim burekom počasti predsjednika HDZ-a, zapravo pokazuje da je Dragan Čović centralna figura trenutne vlasti koju svi drugi slijede.

"Predviđam da će mu i dalje biti ispunjavani svi zahtjevi, bez obzira na cijenu. 

Bez obzira na sve, SDP kao partija kojoj je u interesu napredak države će i dalje davati svoj konstruktivni doprinos i pokušavati korigovati neefikasne vlasti kako bi ispunili obećanje o dobijanju kandidatskog statusa naredne godine", zaključio je Magazinović.

Podsjećamo, Izetbegović i Dodik su na sastanku u motelu u Istočnom Sarajevu postigli dogovor o mehanizmu koordinacije koji je jedan od ključnih uvjeta da bi bh. aplikacija za članstvo u EU bila kredibilna.

S dogovorom se nije složio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je informisao evropske funkcionere kako je dogovor predstavnika Bošnjaka i Srba o mehanizmu koordinacije bez uključivanja predstavnika Hrvata neprimjeren. Čoviću su u dogovoru sporne tačke 2 i 3 kojima se eliminira participiranje kantona u mehanizmu koordinacije.

Naknadno se s Čovićem složio i Dodik koji je u pismu koje je uputio Izetbegoviću i Čoviću naveo da se slaže s tim da se u mehanizam koordinacije "ugrade" Brčko distrikt BiH i kantoni u Federaciji BiH.

Na drugoj strani, iz Delegacije EU u BiH saopćili su da rješenja koja su postigli predsjednici SDA i SNSD-a u potpunosti odražavaju ključne principe koje su sve strane prihvatile tokom prethodnih razgovora o koordinacijskom mehanizmu, a koji podrazumijevaju poštivanje ustavne strukture BiH i donošenje odluka putem konsenzusa, dok istovremeno sprečavaju blokiranje procesa.