BiH
7

Delegacija EU pozdravila dogovor Izetbegovića i Dodika: Ispoštovani su principi koje svi prihvataju

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović odbio prihvatit dogovor predsjednika SDA i SNSD-a Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika o mehanizmu koordinacije, iz Delegacije EU u BiH kazali su za Klix.ba kako su Izetbegović i Dodik pokazali spremnost da pronađu rješenja putem kojih bi zemlja dalje napredovala na putu ka EU.

"Delegacija EU i Ured specijalnog predstavnika EU pozdravljaju dogovor o koordinacijskom mehanizmu postignut na sastanku 31. jula. On je rezultat konstruktivne debate između entitetskih premijera, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH te predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsjednika RS Milorada Dodika. Lideri su pokazali spremnost da pronađu rješenja putem kojih bi zemlja dalje napredovala na putu ka EU", rečeno je za Klix.ba u Delegaciji EU.

Kako navode, postignuta rješenja u potpunosti odražavaju ključne principe koje su sve strane prihvatile tokom prethodnih razgovora o koordinacijskom mehanizmu, a koji podrazumijevaju poštivanje ustavne strukture BiH i donošenje odluka putem konsenzusa, dok istovremeno sprečavaju blokiranje procesa.

"U tom smislu, dogovoreni model u potpunosti poštuje i odražava ulogu svih nivoa vlasti, uključujući nivo BiH, entiteta, kantona i Brčko distrikta. U pravnom pogledu, dogovor će biti predmet uobičajene procedure usvajanja", zaključili su iz Delegacije EU.

Podsjećamo, predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik na sastanku u motelu Barka u Istočnom Sarajevu postigli su dogovor o mehanizmu koordinacije koji je jedan od ključnih uvjeta da bi bh. aplikacija za članstvo u EU bila kredibilna.

S dogovorom se nije složio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je informisao evropske funkcionere kako je dogovor predstavnika Bošnjaka i Srba o mehanizmu koordinacije bez uključivanja predstavnika Hrvata neprihvatljiv. Čoviću su u dogovoru sporne tačke 2 i 3 kojima se eliminira participiranje kantona u mehanizmu koordinacije.