Kentucky
0

Proces o ekstradiciji Azre Bašić zakazan za 22. august

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Pred Okružnim sudom u Lexingtonu u američkoj saveznoj državi Kentucky 22. augusta biće održano saslužanje o ekstradiciji Azre Bašić, bivše pripadnice brigade Hrvatske vojske, optužene za mučenje i ubistva Srba u logorima u Derventi od aprila do juna 1992. godine, prenose američki lokalni mediji.

Kancelarija državnog tužioca za istočnu oblast Kentuckyja željela je da statusna konferencija bude održana do 1. juna, ali je advokat Bašićeve Patrick Nash, rekao da mu je potrebno dodatno vrijeme za pripremu slučaja.

Bašićeva je uhapšena 15. marta u Stantonu na osnovu međunarodne potjernice koju je izdao Sud BiH zbog sumnje da je kao pripadnica Hrvatske vojske učestvovala u mučenjima i ubistvima Srba u logorima u Derventi od aprila do juna 1992. godine. 	

Prvi put se pojavila pred sudom u SAD-u 18. marta, kada je govorila o svom boravku u Kentuckyju, navodeći da je oko dvije godine bila zaposlena u fabrici "Nestle". 

Istragu protiv Bašićeve vodi Okružno tužilaštvo u Doboju zbog sumnje da je kao komandir 108. Riječke brigade Hrvatske vojske počinila ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opštine Dervente od aprila do jula 1992. godine.

Prvi logor na području Dervente, formiran 12. aprila 1992. godine, bio je u Domu JNA i kroz njega je prošlo više od 200 Srba. U ovom logoru pred zatočenim Srbima, ubijeni su Čedo Čudić i Blagoje Đuraš, a silovane su B. S. i M.Z.

U dokumentima predatim Okružnom sudu u Lexingtonu navedeni su zatrašujući detalji o mučenju i ubistvu koje je Bašićeva počinila kao pripadnik vojne brigade u hrvatskoj vojsci. 
U sudskim dokumentima navode se izjave Radojice Garića i Dragana Kovačevića koji su potvrdili da je Bašićeva zaklala Blagoja Đuraša, kojeg su prethodno pretukli hrvatski policajci i vojnici. 

"Poslije toga Azra nas je vukla za kosu i tjerala da iz rane na Đuraševom vratu pijemo krv", rekao je Garić. 

Pomoćnik ministra pravde BiH Nikola Sladoje izjavio je ranije da će nadležni pravosudni organi BiH zahtjevati izručenje Azre Bašić.