Pričala o tome
0

Azra Bašić je izvršila više od jednog ubistva

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Ljudi sa kojima je u SAD-u živjela Azra Bašić, optužena za mučenje i ubistva Srba u logorima u Derventi 1992. godine, kažu da je Bašić potvrdila da je počinila više ubistava, iako je u zahtjevu iz BiH za ekstradiciju pomenuto samo jedno ubistvo.

"Rekla je da joj je bila muka samo kada je ubila prvog čovjeka jer je bila licem u lice s njim. Bila je u pitanju situacija ubij ili budi ubijen. Poslije prvog ubistva, ostala su išla mnogo lakše", rekao je Steve Loman za američki dnevnik "New York Times".

Bašić, bivša pripadnica brigade Hrvatske vojske, živjela je sa Steveom Lomanom i njegovom suprugom Lucy u posljednjih pet godina u američkom gradiću Stantonu u državi Kentucky. Steve je penzionisani vozač kamiona koji je i sam bio uhapšen kad i Bašić, zbog posjedovanja naoružanja.

Lomanovi navode da Bašić, koja je uhapšena sredinom marta, nikad nije krila da je učestvovala u sukobima, a uprkos tome pozvali su je da živi s njima u Stantonu.

Ona im je ispričala da je, navodno, prisustvovala kada su srpski vojnici silovali djevojčicu. Loman je rekao da je ona kasnije naišla na jednog od "vojnika silovatelja" i da nije dozvolila svojim saborcima da ga ubiju iz vatrenog naoružanja, već da mu je ona odsjekla polni organ.

Ni ovaj događaj nije pominjan u zahtjevu za ekstradiciju, mada su pojedini očevici govorili da je Bašić prijetila da će ih "obrezati".

Advokat Bašić, Patrick Nash nije želio da komentariše navode lista.
Saslušanje o ekstradiciji Bašić bit će održano 22. avgusta pred Okružnim sudom u Lexingtonu u američkoj saveznoj državi Kentucky, saopšteno je nedavno iz ovog suda. 

Kancelarija državnog tužioca za istočnu oblast Kentuckyja željela je da statusna konferencija bude održana do 1. juna, ali je advokat Nash rekao da mu je potrebno dodatno vrijeme za pripremu slučaja. 

Bašić je uhapšena 15. marta u Stantonu na osnovu međunarodne potjernice koju je izdao Sud BiH zbog sumnje da je kao pripadnica Hrvatske vojske učestvovala u mučenjima i ubistvima Srba u logorima u Derventi od aprila do juna 1992. godine. 

Prvi put se pojavila pred sudom u SAD 18. marta, kada je govorila o svom boravku u Kentuckyju, navodeći da je oko dvije godine bila zaposlena u fabrici "Nesttle". 

Istragu protiv Bašić vodi Okružno tužilaštvo u Doboju zbog sumnje da je kao komandir 108. Riječke brigade Hrvatske vojske počinila ratni zločin protiv civila na području Dervente od aprila do jula 1992. godine. 

Prvi logor za Srbe na području Dervente formiran 12. aprila 1992. godine, bio je u Domu JNA i kroz njega je prošlo više od 200 Srba. U ovom logoru pred zarobljenim Srbima ubijeni su Čedo Čudić i Blagoje Đuraš, a silovane su B. S. i M.Z. 
U dokumentima predatim Okružnom sudu u Lexingtonu navedeni su zatrašujući detalji o mučenju i ubistvu koje je Bašić počinila kao pripadnica vojne brigade u Hrvatskoj vojsci. 

U sudskim dokumentima navode se izjave Radojice Garića i Dragana Kovačevića koji su potvrdili da je Bašić zaklala Blagoja Đuraša, kojeg su prethodno pretukli hrvatski policajci i vojnici. 

"Poslije toga, Azra nas je vukla za kosu i tjerala da iz rane na Đuraševom vratu pijemo krv", rekao je Garić.