OT Doboj još nije obaviješteno
0

U Americi uhapšena Azra Bašić, osumnjičena za zločine nad Srbima

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Azra Bašić, rođena u Hrvatskoj, uhapšena je u utorak u saveznoj američkoj državi Kentucky zbog sumnje da je učestvovala u ratnim zločinima počinjenim u BiH tokom rata.

Bašićeva, koja je koristila i imena Azra Kovačević i Izabela Bašić, sumnjiči se da je učestvovala u mučenjima i ubistvima Srba iz Dervente, u logorima, u periodu od aprila do juna 1992. godine. Ona već duže vrijeme živi u Stantonu u Kentuckyju, a uhapšena je na osnovu potjernice iz BiH.

OT Doboj vodi istragu

"Okružno tužilaštvo (OT) u Doboju vodi istragu protiv osumnjičene Azre Bašić, zbog osnova sumnje da je kao zapovjednik grupe 108. Riječke brigade vojske Republike Hrvatske, u periodu april – juli 1992. godine na području opštine Derventa počinila krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva", kazala je za Sarajevo-x.com Slobodanka Lukić iz Odjela za informisanje pri OT Doboj.

Kako smo saznali u OT Doboj, za Bašićevom je bila raspisana međunarodna potjernica.

Američki mediji navode da ju je Interpol 2004. godine locirao u Kentuckyju, a Sud BiH je objavio međunarodnu potjernicu za njom u oktobru 2006. godine. Navodno, SAD su zvaničan zahtjev za ekstradiciju Bašićeve dobile u februaru 2007. godine, no američke vlasti su tražile dodatne dokaze, koje je naše Tužilaštvo poslalo u aprilu 2010. godine.

U Okružnom Tužilaštvu Doboj istakli su za Sarajevo-x.com da oni još nisu zvanično obaviješteni o hapšenju Bašićeve i stoga ne mogu davati više podataka o predmetnom slučaju.

Stravična svjedočenja

Američki mediji navode da se u dokumentima koji su predati Okružnom sudu u Lexingtonu, navode stravični detalji o mučenju i ubistvu Srba koje je počinila Bašićeva kao zapovjednik Riječke brigade vojske RH.

U dokumentima su navedena i svjedočenja Radojice Garića u Dragana Kovačevića koji tvrde da je Bašićeva zaklala Blagoja Đurasa, kojeg su prije toga do besvijesti tukli pripadnici hrvatske policije i vojnici.

"Nakon toga Azra nas je uhvatila za glavu, odvukla do Đurasa i natjerala da pijemo njegovu krv", posvjedočili su bivši logoraši.

Sreten Jovanović je također posvjedočio da ga je Bašićeva tjerala da pije benzin, tukla do besvijesti i palila njegovo lice i ruke.

Mile Kuzmanović je naveo da su ga Bašićeva i ostali vojnici tjerali da puže po podu na kojem je bilo stakla od razbijene boce i da liže krv, te da su mu vojnici konopcem čupali zube.

On je naveo i to da je Bašićeva njemu i drugim zatvorenicima naredila da progutaju šaku soli i jedu jugoslovenski novac, a nakon toga ih je udarala čizmama, kundakom, šipkama, električnim kablovima i palicama.

Bašićeva je, kako se navodi u dokumentima, Kuzmanoviću zasjekla uho klještima, a prije toga su mu istim tim klještima počupali sve nokte.

Drugi svjedok je, pak, potvrdio da je Bašićeva Kuzmanoviću usjekla krst sa četiri S na čelu.

Azra Bašić je rođena 22. juna 1959. godine u Rijeci u Hrvatskoj kao Azra Alešević. Za Nedžada Bašića iz BiH udala se 1994. godine.