Razvijati privredu
40

Proces EU integracije ne tiče se samo elita, lokalne zajednice mogu razvijati privredu

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Opština Sokolac jedna od 15 općina u BiH koje su izabrane za realizaciju projekta "Lokalna zajednica prEUzima inicijativu" u okviru kojeg eksperti iz regije i EU savjetuju kako da unaprijede svoje privrede i pripreme se za tržište Evropske unije. Istaknuto je kako lokalne zajednice imaju vrlo bitnu ulogu u procesu evropskih integracija.

Desetoj javnoj debati u Sokocu prisustvovao je Delegacije EU u BiH Lars Gunnar Wigemark i ambasador Francuske u BiH Guillaume Rousson, načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, te eksperti iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije i drugih zemalja EU.

"Cilj našeg programa je da razgovaram s lokalnim zajednicama i ljudima iz svih segmenata društva i sektora, da čujem šta imaju reći. Razgovaram s predstavnicima civilnog društva, učenicima, poslovnom zajednicom i lokalnom upravom. Na sastanku, načelnik općine Sokolac upoznao me s pitanjima s kojima se ova općina suočava i projektima koje provode i planiraju provesti", rekao je Wigemark.

Lokalne zajednicu ostvaruju direktnu korist od EU integracija

Istakao je kako je lokalna zajednica od izuzetnog značaja za EU isto kao što su zemlje članice značajne, te da bez lokalnih zajednica nema tog koncepta.

"One su jako bitan aspekt kompletnog procesa evropskih integracija i one će imati direktnu korist od evropskih integracija. Ljudi često pogrešno misle da je proces evropskih integracija bitan samo za glavne gradove i da se tiče samo elita. Ne, lokalne zajednice su upravo te koje imaju jako bitnu ulogu u cijelom procesu", rekao je Wigemark.

Istakao je kako je jako teško zamisliti scenarij u kojem je Hrvatska već članica EU, a Srbija i Crna Gora napreduju na svom putu ka članstvu, BiH ostane van tog procesa.

"Lično mislim da svi zajedno trebaju raditi i u programima prekogranične saradnje i drugim programima kako bi nastavili ovaj proces. Na Sokocu se provodi već dosta aktivnosti i mislim da se još mnogo toga može uraditi i ovdje i u drugim općinama, ali dosta toga ovisi od lokalnih građana. Zaista bih savjetovao da se građani angažuju jer od njih ovisi koliko će se informisati i uspjeti iskoristiti mogućnosti koje pruža EU. Želio bih da se zainteresuju za EU onoliko koliko smo se mi angažovali da saznamo o vašim zajednicama", poručio je Wigemark.

Opština Sokolac uradila veliki broj projekata

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je kako je ovo vrlo bitan dan za njihovu lokalnu zajednicu i stanovništvo jer je neko prepoznao napore koje su uložili u napredak i razvoj.

"Zahvalan sam gospodinu Wigemarku i saradnicima, te ambasadorima članica EU koji su dali snažnu podršku ovom projektu i što su opštinu Sokoalc odabrali kao jednu od 15 u BiH da uđe u program ovih debata. Ovo će dati značajan podstrek za dalje napore koje moramo učiniti i sigurno da vrednuje ono što smo do sada uradili", kazao je Bjelica.

Istakao je kako su do sada radili velike projekte s institucijama EU, nevladinim organizacijama, fondacijama, UNDP-om, USAID-om, SIDA-om, Razvojnom bankom, Evropskom investicijskom bankom, Svjetskom banom, EBRD-om (...), te da će rezultati te saradnje biti vidljivi u narednom periodu.

"Želimo biti dio rješenja na evropskom putu BiH kao lokalna zajednica. Dali smo snažnu podršku usvajanju Strategije ruralnog razvoja i naša lokalna zajednica će naći mjesto kada su u pitanju IPA fondovi i predpristupni fondovi EU jer ništa nije urađeno bez stručnih ljudi", rekao je Bjelica.

"U procesu pregovora radite na sebi"

Koordinatorica Evropske mreže poduzetništva Crne Gore Ljiljana Belada kazala je kako put ka EU nije ni malo lagan proces, ali da ga koriste da unaprijede svoje kapacitete, kako nacionalne tako i privredne.

"Radimo na rastu i razvoju privrede da se spremimo za tržište EU koje je veliko i zahtjevno. Ono što je bitno u cijelom procesu, a tiče se uloge lokalne zajednice jeste da se same općine moraju više pokrenuti, preuzeti inicijativu i biti na usluzi malim i srednjim preduzećima koja su okosnica privrede. Neki od modela koji se mogu primijeniti i u BiH, a koje je Crna Gora razvila, jeste Evropska mreža poduzetništva koja objedinjuje više od 600 institucija. Ovu aktivnost sprovodimo od 2008. godine i daje značajne rezultate jer je na usluzi preduzećima, pomaže im u razvoju i osiguravaju im bitne informacije", kazala je Belada.

Podsjetila je da je BiH od prošle godine uključena u ovu mrežu i da ima dva konzorcija - u Sarajevu i Banjoj Luci. Pozvala je lokalne zajednice da se obrate partnerima u sklopu ove mreže jer se mogu dobiti besplatni savjeti.

"Moramo biti svjesni koliko smo mali i da samo udruženi možemo nešto postići na evropskom tržištu i boriti se s oštrom konkurencijom. To je ispravan proces i bitno je da postanete svjesni da u procesu pregovora radite na sebi i na poboljšanju vaše privrede i kapaciteta, pa se datum pristupa EU čini manje bitnim", zaključila je Belada.

Do kraja projekta Lokalna zajednica prEUzima inicijativu ostalo je još pet debata u lokalnim zajednicama BiH. Prva je održana u Gračanici, a do sada su održane i u Zvorniku, Derventi, Prnjavoru, Gradiški, Kaknju, Foči, Višegradu i Vitezu.