Akcija "Balkan"
92

Priveden direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Nermin Drnda

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Policijski službenici Federalne uprave policije u operativnoj akciji "Balkan" vrše pretrese na šest lokacija na području Kantona Sarajevo, a lišili su slobode dvije odgovorne osobe Direkcije za puteve Kantona Sarajevo. Jedan od privedenih je Nermin Drnda, direktor Direkcije.

"Policijski službenici Federalne uprave policije su nakon višemjesečne istrage započeli sa realizacijom operativne akcije "Balkan" na području Kantona Sarajevo, a u vezi sa krivičnim djelima "Primanje dara i drugih oblika koristi" iz člana 380., "Davanje dara i drugih oblika koristi" iz člana 381., "Zloupotreba položaja i ovlaštenja" iz člana 382. st. 1. i 2., te "Krivotvorenje isprave" iz člana 373. st. 2. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz Federalne uprave policije.

U sklopu navedene akcije, a po naredbama Općinskog suda u Sarajevu, Federalna uprava policije vrši pretrese na šest lokacija na području Kantona Sarajevo.

"Vršimo pretrese dva stambena objekta i četiri službene prostorije, kao i privatne sefove u banci. Slobode su lišena dva odgovorna lica Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, incijala N.D. (1966. godiše) i H.D. (1966.godište) koja se dovode u vezu sa naprijed navedenim krivičnim djelima. Radi se osobama koji su u svojstvu odgovornih lica Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, tokom 2017. i 2018. godine u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi zahtijevali i primali novac i darove od vlasnika i odgovornih lica više privednih subjekata iz BiH, čija djelatnost ima veze sa izgradnjom i rekonstrukcijm puteva, a kako bi istim obezbjedili poslove kroz namještanje tendera javnih nabavki koje je provodila Direkcija.", saopćeno je.

"Nermin Drnda i njegov pomoćnik Hajrudin Dedovićo osumnjičeni su da su od sredine 2016. do kraja 2017. od firmi koje su angažirali na održavanju puteva uzimali 3 posto od naplaćenih faktura", rečeno je za Klix.ba iz Tužilaštva KS koje je na ovom predmetu, zajedno s FUP-om, radilo od juna 2017. godine.

Do sada su prilikom pretresa privremeno oduzeti računari, laptopi, mobilni telefoni i SIM kartice, novac, dokumentacija i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima.

Po okončanju pretresa bit će izvršena kriminalistička obrada nad osobama koje su lišene slobode nakon čega će ista biti u zakonskom roku predata Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu.

Iz Federalne uprave policije naglašavaju da je značajnu ulogu u realizaciji ove operativne akcije pružala je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.