Komentari (192)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
E, samo jos u ovoj oblasti nam je falio privatni fakultet! U normalnim drzavama je to normalno, ali kod nas je to samo institucija koja je osnovana da bi diplomu stekli oni koji je na nekom normalnom fakultetu ne bi dobili da studiraju 200 godina. Jednostavno, sad smo ga tek nahebali!!!
Tacno tako..
Nahebali smo mi odavno.
PRIKAŽI ODGOVORE (21)
A ovi "drzavni" kao da oni nisu privatni... Pa ova komplet drzava je u privatnom posjedu vladajuce mafije - demokratije...
E o tome i ja pricam. Sasvim je svejedno da li je privatni ili drzavni jer se svakako sve zavrsava devizama.
@imamime123 Nije tacno!
PRIKAŽI ODGOVORE (8)
da hoce proglasit nevazecim sve diplome sa privatnih fakulteta. pa u travniku mozes zavrsit sta kod hoces. kaze mi kolega stavim samo 50 km u index i ne polozit cu 100%. napises seminarski i dolazis na predavanja i vjezbe vec imas 7 zagarantovano.. hahahhaha..
majko mila kakvih će doktora sad izići..neće znat injekciju zabit u venu..a već je to sve normalnije
Mislim da bi trebalo konsultovati uglednog naučnog radnika i experta za zapošljavanje bliže i daljnje rodbine u javna preduzeća, doktora Halida Ganiju.
Svi oni koji žele da čuju i nešto više da nauče, i ako imaju neku stipendiju ili novca, trebaju ići da studiraju van BiH. Makar do Slovenije, koje je ukinula plaćanje studija za državljane BiH.
Položaj državnih univerziteta u BiH na svjetskim rang listama govori gdje smo mi u odnosu na Europu i svijet općenito u viskom obrazovanju, primjera radi na www.webometrics.info listi najbolje plasirani državni univerzitet iz BiH je Sarajevski ali tek na 1881. mjestu (januar 2017.) Što znači da ono što se predaje i uči na univerzitetima u BiH baš i nije na nekom zavidnom nivou.
Državni fakulteti u BiH jesu bolji od privatnih iz razloga što se 30% dobrih đaka nakon gimnazije ili tehničke škole upiše na državne fakultete. Međutim i na državnim fakultetima cvjeta korupcija, upis studenata preko veze, zapošljavanje djece i rodbine profesora koji se ponašaju kao da im je neko ostavio državni fakultet u amanet. Profesori često ne održe predavanja, ne napišu nikad ni jednu knjigu, nemaju detaljan plan predavanja za svaku sedmicu u semestru...
Privatni medicinski fakulteti su postali biznis za uzimanje love i tržište će to kao i u svemu dati zadnju riječ. Mislim da FBiH koja ima samo 2,2 miliona stanovnika nisu potrebna nova 4 studija medicine, u sklopu privatnih univerziteta.Djece je svaki dan sve manje a mladi odlaze i nakon srednje škole na studij vani. Neće imati ko da studira na tolikim univerzitetima, pa će se neki s vremenom ugasiti.
U BiH je puno mladih ljekara koji su završili medicinu i nemaju gdje odraditi pripravnički staž pa odlaze van BiH da odrade pripravnički i počnu raditi u struci. Znači vlast u BiH ne može ili ne želi da zaposli mlade ljekare.
U BiH se medicina studira na slijedećim državnim univerzitetima u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Tuzli. S tim da postoje u Mostaru medicinski fakulteti na Sveučilištu u Mostaru i Univerzitetu Dž. Bijedić. Slično je i sa Sarajevom gdje postoji studij Medicine na Univerzitetu u Sarajevu i Univerzitetu u istočnom Sarajevu. Pored toga postoje neki fakulteti zdravstvenih studija na Univerzitetima koji nemaju kliničke Bolnice (Zenica i Bihać).
Uvest zakon koji zabranjuje zaposljavanje osoba u drzavne institucije sa diplomama privatnih fakulteta, ako zele tamo studirat nek i rade za privatnike , nek otvore i privatnu kliniku ili Dom zdravlja . Prilikom odabira profesore posmatramo duži vremenski period, angažujemo ih po preporukama, a gledamo i njihov kvalitet, rad koji stoji iza njih, NACIN NA KOJI SU DOSLI DO NJE, I GDJE SU DOKTORILALI " e da ironija
Svakako bi trebalo biti to prvo,ali nazalost ovo drugo je naravno (iz teksta naslova)
Javno (drzavno) ili privatno obrazovanje pitanje je sada. A bogami isto mu ga dodje u ovoj nasoj zemlji. Opet ce raditi stranacke veze i djeljenje diploma kapom i sakom. Privatni univerzitet gdje se sve placa "tjera" studente da uce, studiraju. Tako je "vani" nema sale. Ali kod nas?? Sve veze i vezice rade i plus pare. Pa stisni i otidji nekom da ti ustanovi tacnu dijagnozu.
Na šta spade medicina u BiH, majko mila...Ma nema, ovi uništiše čega se dohvate...
Jedite zdravu hranu, pijte cistu vodu, bavite se sportom sto vise mozete - kratki aerobik svako jutro onako kako se bar nekada ucilo u skoli na fizickom, izbjegavajte stres - nemojte gledati politicke emisije, sapunice i grand smece, nemojte citati negativne komentare na klixu... nemojte pusiti, setajte, druzite se uzivo a ne preko neta... i sanse da vam nedaj Boze zatreba neko od ovih doktora su znatno manje. Pozz
Samo mogu zamisliti koliko tokmaka ce postati doktori, jadno i zalosno, oni koji ne mogu zavrsiti drzavne fakultete pohadjace privatne, imacemo kadar kao sa fakulteta iz travnika i viteza, tesko nama.