'Buka' je u modi
0
Priučeni novinari
Komentari (10)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
@ulicar, da li si ti ikada pročitao tekst koji je napisao jedan inžinjer ili ljekar? Vjerojatno nisi, jer da jesi ovakav komentar nikada ne bih napisao. Postoji nešto osim prenošenja informacije javnosti što novinar (naučeni) radi, a to je obrazovanje javnosti. Većina ljekara, inžinjera, IT-ovaca je polupismena kada se radi o pravopisu. Novinar sam po zanimanju i najviše korekcija sam imala na tekstovima ljekara, koji ne znaju kada se upotrebljava veliko slovo, a o drugom da i ne govorim. Problemi novinarske i drugih profesija u BiH je turbo-napredovanje, uz pomoć novca, nepotizma...a ne sposobnosti. Danas nije važno koliko znaš nego koga poznaješ!
Priučeni ne kaže se \"par koraka unazad\", zna se šta je par. Ovaj članak je čista fula, odavno nešto nepismenije ne vidjeh. Sramota, hitno pozovite lektora.
Šta kompleks priučenog novinara napravi od ovog piskarala...Tačno se vidi da je ovaj lik neobrazovan a zbog toga je pun kompleksa. Naravno da novinar treba da bude obrazovan, nije bitno koji fax, ali mora ga imati. Danas nam vjesti prezentiraju automehaničari, frizeri itd. Svaka čast njihovim zanatima ali ipak su priučeni ma koliko se bunili. Ja ne vidjeh nijednu aferu koju su razotkrili priućenini stolari, konobari itd.Žao mi je , ali tako je. Iako bi pisac ovog članka želio da je drugačije.
E, a znate li vi da novinar kao profesija ne postoji nigdje na svijetu, vec samo kod nas? Novinari su svuda drugo prvo knjizevnici, inzinjeri, pravnici, ljekari, pa tek onda novinari. Novinarska skola je dopunska nastava, a ne glavni smijer na fakultetima. Zato na zapadu imate vijesti iz informatike, koju pisu inzinjeri informatike, vijesti iz medicine, koju pisu medicinari, vijesti iz politike, koju pisu politikolozi, reportaze, koje pisu knjizevnici, a svi oni su u isto vrijeme i novinari (double degree). Samo u BiH ce novinar biti novinar i nista vise.
Upravu si. Jedno od prioreteta u Bosni je novinarstvo. Bar da se mene pita. Jer kad njima mozes da vjerujes i kada oni odkrivaju afere onda je tek demokratija kuca na vrata.
Nekada se članak čitao odozdo na gore, prvo KO PIŠE pa onda eventualno naslov i ŠTA PIŠE. Znalo se ko je novinar i vrijedi li uopšte pročitati naslov a kamoli text. Sada rijetko možeš naći i novinara a i text da možeš pročitati a da nemaš osjećaj da te farba neka mala dirigovana nepismena budala. Avaz je postao ubica novinara i proizvođač najprljavijih glasnogovornika mračnih \"pozadinaca\". Više im ne vjerujem kad objave smrtovnicu ili kursnu listu. Nažalost ni ostali nisu daleko od toga. Svaki text je neki \"tihi reket\" ili da nešto kažeš ili da ušutiš.
...a i čuveni fotograf se zove Robert Kapa a ne Kapo (Robert Capa, po rođenju Endre Ernő Friedmann). Kapo ti je sine, privilegirani zatvorenik u nacističkom koncentracionom logoru...
haj da cujem gdje to na planeti nije identicna situacija?
Trifunovicu, a sta da zakljucimo o tebi samom, kad umjesto \'uvijek\' pises \'UVJEK\'?
SA-X jeste\'l culi?! neki imaju bar priucene novinare, vi ni priucene....