BiH
1

Pristupne rampe za invalide izgrađene na šest lokacija u Novom Gradu

Klix.ba
Na šest lokacija u općini Novi Grad izgađene su pristupne rampe i vertikalne platforme za invalidne osobe, čijom izgradnjom su poboljšani uslovi života osobama koje se kreću u invalidskim kolicima.

Na ovaj način uklonjene su postojeće arhitektonske barijere i olakšano je obavljanje svakodnevnih obaveza invalidnim osobama.

Na postojećem stepeništu iz Terebinjske ulice prema Osnovnoj školi  "Avdo Smailović" u Buča Potoku sanirana je staza, a na postojećem stepeništu izgrađena je kosa rampa, dok je podizna vertikalna platforma izgrađena na ulazu u zgradu u kojoj se nalaze udruženja "Oaza" i "Radost života", te Biro za zapošljavanje u Saraj-Polju.

U Mjesnoj zajednici "Dobrinja A", u ulici Šefika Dorića broj 10, također je postavljena vertikalna platforma za invalidne osobe.

Kose rampe za pristup invalidnih osoba ulazu u zgrade kolektivnog stanovanja postavljene su ispred ulaza u zgradu u ulici Trg nezavisnosti broj 1 u C fazi Alipašinog Polja, zatim u ulici Trg međunarodnog prijateljstva u A fazi Alipašinog Polja, te u ulici Semira Frašte broj 16 u B fazi Alipašinog Polja.

Za navedene radove iz Općinskog budžeta izdvojeno je 60.000 konvertibilnih maraka.