BiH
129

Slijepim osoba bit će olakšano kretanje: Taktilne staze i zvučna signalizacija u općini Novi Grad

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bosna i Hercegovina ratificirala je Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom 2010. godine, ali njeno provođenje je sporo i neujednačeno u svim dijelovima naše zemlje. Sarajevo trenutno prednjači u prilagođavanju okoliša za kretanje invalidnih osoba, ali i to je poprilično sporo te se ove osobe snalaze same.

Projekat uvođenja zvučne signalizacije krenuo je prije više od pet godina, dok je manja taktilna staza postavljena prošle godine na Ferhadiji. Ipak, slijepe i slabovidne osobe imaju velikih problema pri kretanju u glavnom gradu BiH zbog mnogih stubića, čeličnih čunjeva i ostalih prepreka koje se postavljaju kako se vozila ne bi parkirala na trotoarima, a problem predstavlja i prelaženje preko vrlo prometnih ulica.

"Data su mi obećanja od nadležnog ministarstva i Općine Centar da će raditi kako bi sve bilo pristupačno za slijepe. Prema posljednjim informacijama u toku su tenderi za taktilne staze i zvučne signalizacije", rekao je za Klix.ba Fikret Zuko, predsjednik Udruženja slijepih i slabovidnih osoba KS.

Iz Općine Centar nismo dobili odgovor dokle se stiglo s ovom procedurom, ali kako saznajemo, taktilna staza bi trebala ići Alipašinom ulicom i glavnim raskrsnicama. Priprema dokumentacije za realizaciju taktilne staze na području općine Novi Grad počela je davno, a u junu su gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić potpisali Sporazum o realizaciji ovog projekta ukupne vrijednosti od 55.000 KM.

"Zvučna signalizacija s taktilnim stazama radit će se na raskrsnicama ulica Ante Babića – Aleja Bosne srebrene, zatim raskrsnici ulica Ante Babića i Adija Mulabegovića i Trg ZAVNOBiH-a te raskrsnici ulica Safeta Hadžića- Ante Babića-X transverzala i raskrsnici ulica Ante Babića i Olimpijska. Postupak javne nabavke za odabir izvođača radova je u završnoj fazi, a radovi će početi nakon okončanja procedure izbora izvođača radova", rečeno nam je u Press službi Općine Novi Grad.

Ministar saobraćaja KS Mujo Fišo rekao je da će se istrajati u realizaciji ovog projekta te da bi taktilne staze i zvučna signalizacija trebale biti postavljene na svim općinama KS.

"Ugradnja vodilica će slijepim osobama omogućiti što samostalnije kretanje i veću socijalnu uključenost", kazao je Zuko.