BiH
1k

Pripadnici Ravnogorskog pokreta u Višegradu napali novinare FTV-a i N1

Piše: N. N.
Foto: Srna
Foto: Srna
Pripadnici Ravnogorskog pokreta, koji se danas okupljaju u Višegradu povodom 70. godišnje hapšenja Draže Mihailovića, napali su ekipe Federalne televizije i N1.

Kako je za Klix.ba rekla Elma Kazagić, urednica magazina Mreža, oni su bili među prvim ekipama koje su snimale današnje okupljanje Ravnogorskog pokreta.

"Inserte smo uzimali na trgu u Višegradu gdje je okupljanje počelo a poslije smo otišli i u tzv. Draževinu. U jednom trenutku neko nam je prišao s leđa i prisilno su nas odveli do 'vojvode'. On nam je naredio da odmah odemo", kaže Kazagić.

Sagledavši okolnosti, novinari FTV-a su odlučili, zbog vlastite sigurnosti, otići.

"Događaj nismo prijavili policiji jer nam je bilo, prije svega, stalo da se izvučemo jer nam je bilo jasno kakva je situacija", kaže Kazagić.

Ekipa N1 je oko 13 sati i 30 minuta stigla u Draževinu, gdje se u jednom šatoru održavao ručak.

Ekipa je prišla putu koji vodi do šatora, u kojem su se nalazili mlađi momci u crnim odijelima i pripadnici Ravnogorskog pokreta.

"Pitali smo ih da nam daju izjave, na šta su nas pitali odakle dolazimo, i kada smo rekli da smo iz Sarajeva, kazali su kako ne mogu davati izjave. Stariji gospodin je tada prišao te tražio legitimaciju. Pokazali smo lične karte i onda je rekao da ne možemo snimati. Kada smo pitali zašto, rekao je samo da jednostavno ne možemo", kazala je reporterka N1 Adisa Ibrahimović.

Nakon toga su se odmakli na drugi put te su odlučili da snime par kadrova iz daljine.

"Napad se desio tako da nismo to ni primijetili. Pojavio se stariji čovjek visok dva metra i zaletio se na snimatelja Alena i počeo ga udarati kamerom po glavi. Prišla sam i govorila i molila ga da to ne radi, onda se okrenuo prema meni i počeo me udarati mikrofonom po glavi. Kada mu je ispao mikrofon, okrenuo se prema snimatelju i potrčao s njim. Prišao nam je i drugi, također stariji čovjek i govorio strašne stvari. U to se uključila i jedna žena", govori Ibrahimović.

U zaštitu novinara N1 stale su nepoznate osobe iz Srbije, a slučaj je prijavljen policiji.

Nekoliko sati poslije policija je identifikovala i privela osobu koja je napala ekipu N1.