BiH
13

Pripadnici nekadašnjeg odreda "Zagreb" obilježili 2. maj

FENA
Pripadnici nekadašnjeg Odreda "Zagreb" u petak su, u okviru obilježavanja Dana Općine Centar, obilježili 2. maj te se prisjetili odlučujuće bitke za odbranu Sarajeva i BiH.

Ta vojna jedinica koja se prvobitno zvala Odred "Zmaja od Bosne", je naredbom Predsjedništva RBiH od 10. aprila 1992. godine, preimenovana u Odred "Zagreb" - protivdiverzantski odred Regionalnog štaba Teritorijalne odbrane Sarajevo.

Nakon što je uspostavljena jedinstvena komanda Armije RBiH pripadnici tog odreda su ušli u sastav Treće motorizovane brigade koja je držala zonu odgovornosti od Dobrinje do Rajlovca.

Pokrivajući tu zonu od 2.500 pripadnika brigade 1.920 boraca bilo je ranjeno.

Osim obilježavanja 2. maja, borci su se prisjetili i svojih poginulih pripadnika, te komandanata Enisa Srne i Saliha Džidića.

Među okupljenima je bio i doktor Mirsad Puzić, tadašnji načelnik saniteta, a danas šef Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

"Prije agresije na BiH i Sarajevo odlučio sam se vratiti iz inostranstva i priključiti u Patriotsku ligu odakle sam raspoređen u Odred Zagreb. Zahvaljujući nekim mojim prijateljima apotekarima početkom maja 1992. godine iz prostorija odjeljenja Vojne bolnice koje je bilo smješteno u današnjem parku Hastahana na Marijin Dvoru uspjeli smo izvući veliku količinu sanitetskog materijala i lijekova koje su u tim ratnim godinama bili jako vrijedni. Nakon toga sam naredbom komande bio zadužen za organizaciju sanitetske službe Regionalnog štaba Teritorijalne odbrane Sarajevo", prisjetio se Puzić ratnih dešavanja.

Mahir Radžo, komandir interventnog voda, koji je sa 17 godina priključio odbrani BiH, današnji profesor sporta na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu je govorio o samoj ulozi Odreda Zagreb u odbrani ovog grada.

"Prva naša vojna akcija je bila u krugu tvornice 'Pretis' u Vogošći, koja je provedena s ciljem naoružavanja naših boraca. Tokom te akcije, u kojoj su svi članovi odreda bili ranjeni, poginula su naša dva hrabra borca Alen Islamović i Fahrudin Čavčić, dok su tri pripadnika Odreda Zagreb bili zarobljeni. Poslije smo uspjeli da organizujemo njihovu razmjenu za trojicu četničkih snajperista koji su pucali sa hotela 'Holiday Inn' po civilima Sarajeva. Tokom rata najviše naoružanja smo zaplijenili prilikom preuzimanja Vojne bolnice od tadašnje JNA", pojašnjava Radžo.

Dodao je da su pripadnici te brigade učestvovali i u znamenitoj Pofalićkoj bici, u oslobađanju kasarne "Maršal Tito", u bitkama na Zlatištu, Vracama, Nedžarićima, Poljinama, Stupu, te Debelom brdu gdje smo zaplijenili PAM (protivavionski mitraljez), prvi mitraljez ove vrste kojeg su posjedovali branioci Sarajeva.

"Također, želim da istaknem veliku ulogu Nihada Halilbegovića koji je tada obavljao dužnosti Gradskog sekretara za narodnu odbranu i komandanta Prvog štaba Patriotske lige RBiH, u organizovanju odbrane ovog grada i države BiH", naveo je.

U prostorijama mjesne zajednice "Marijin dvor - Crni vrh" u čast obilježavanja 2. maja - Dana Općine Centar, postavljenja je izložba ratnih fotografija nastalih tokom aprila i maja 1992. godine, saopćeno je iz Općine Centar.