{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježena 69. godišnjica oslobođenja Sarajeva

F
5.4.2014. u 14:24
3
48
Obilježena 69. godišnjica oslobođenja Sarajeva
3
Polaganjem vijenaca na Višegradsku kapiju i spomenik kod Vatrogasnog doma Vratnik, danas je u Sarajevu obilježena 69. godišnjica oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu.
Predsjednik Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata općine Stari Grad Sarajevo Mirsad Hajdar izjavio je tom prilikom da su se u brigadama koje su učestvovale u oslobađanju Sarajeva 1945. borili pripadnici svih naroda i narodnosti bivše Jugoslavije.

"Destruktivne snage u redovima svih naroda ne samo da su po svim osnovama uništavali ovu zemlju već žele i da prekrajaju njenu istoriju iz Drugog svjetskog rata, kao i iz odbrambenooslobodilačkog rata od 1992. do 1995.", istakao je Hajdar.

Dodao je da obilježavajući ovaj i slične događaje, uz dužno poštovanje odajemo zahvalnost svim borcima koji su dali živote za bivšu Jugoslaviju i današnju nam Bosnu i Hercegovinu.

"Naša je obaveza da žrtve nikad ne zaboravljamo i da učinimo sve da se u miru ostvare njihove želje za koje su se borili", rekao je Hajdar.

Pomoćnik načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Sakib Avdibegović naglasio je da su stanovnici te općine i grada Sarajevo uvijek čuvali tradiciju najvećih civilizacijskih dostignuća kojima stremi Evropa i savremani svijet.

"Ta civilizacijska dostignuća su jednakost, pravda, ravnopravnost i tolerancija za šta su borili i borci u narodnooslobodilačkom ratu i borci odbrambenooslobodilačkog rata, što neki pokušavaju da minimiziraju i obezvrijede", kazao je Avdibegović.

General Armije RBiH Jovan Divjak podsjetio je da je 16. Muslimanska brigada Istočnobosanske divizije Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije 5. aprila 1945. u 17.30 sati ušla u Sarajevo i da je nakon višesatnih borbi ovladala neprijateljskim uporištem u zgradi Vijećnice.

"To je bila elitna jedinica Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije koja je formirana 21. septembra 1941. u Bukoviku kod Brčkog i učestvovala je u borbama po čitavoj Bosni i Hercegovini", rekao je, između ostalog, general Divjak.

Cvijeće na spomen-obilježja položile su, između ostalih, delegacije Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata BiH, Kantona Sarajevo i Općine Stari Grad, SUBNOR-a Podgorice, Gradske uprave Grada Sarajeva i Općine Stari Grad.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: