{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Delegacije obilaze spomen-obilježja: Sarajevo je grad kakvom Evropa danas teži

F
6.4.2014. u 10:05
178
85
Delegacije obilaze spomen-obilježja: Sarajevo je grad kakvom Evropa danas teži
178
Članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić, povodom Dana Grada Sarajeva, položili su vijence na spomen-obilježje žrtvama faštističkog terora i ratova Vječna vatra u Sarajevu.
Nakon polaganja cvijeća, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u izjavi za medije kazao je kako se uvijek iznova treba sjećati dana kada je Sarajevo oslobođeno.

“Sarajevo je grad heroj, grad simbol, grad ujedinjenih različitosti kakvima danas Evropa teži. Ono je preteča onoga što danas u Evropi vidimo. Grad je kroz historiju bio napadan na različite načine, paljen”, podsjetio je Izetbegović.

"Evo danas se sjećamo tog dana kad su partizanske jedinice oslobodile grad 1945. godine. Mislim da Sarajevo zaslužuje više i da BiH zaslužuje više. Ovih dana smo i razgovarali o tome da se skinu neke prepreke i da BiH krene brže ka Evropskoj uniji", kazao je Izetbegović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao da su Sarajevo i april nekako, izgleda, istorijski vezani.

"Tako su se posložile sve te historijske okolnosti da sve što se dešavalo u nekim periodima, gotovo pravilnim periodima, zapravo je vezano za početak aprila i Sarajevo", kazao je Komšić.

Prema njegovim riječima, jako je važno da ne budemo ljudi kratkog pamćenja.

"Zato je dobro da se sjećamo ovih stvari, da ih obilježavamo upravo zbog toga da naučimo nešto, da nam se te stvari ne ponavljaju. Međutim, sredinom otprilike 20. stoljeća, pa onda krajem 20. stoljeća, opet su se desili ratovi na ovim prostorima. Dakle da li smo naučili ili nismo, vrijeme će pokazati, ali ja želim da vjerujem da jesmo", kazao je Komšić.

Nadam se, dodao je on, da smo nešto i naučili iz tih historijskih dešavanja "koja su po Sarajevo obično krvava bila, na žalost“.

"Da li smo, to će vrijeme pokazati, kakvi smo, da li smo neke pouke izvukli kada je riječ prije svega o sukobima, o konfliktima, o ratovima. Želim da vjerujem da jesmo. Jer, ipak živimo u 21. stoljeću, drugo je vrijeme, drugi odnosi vladaju. Nadam se da se više nikada to neće dešavati na ovim prostorima, odnosno da moje dijete i naša djeca neće proći kroz ono kroz šta smo mi morali proći", kazao je Komšić.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić kazao je kako je 6. april "sudbinski datum za Sarajevo, i po dobru i zlu". On je podsjetio na to da je Sarajevo 6. aprila 1945. godine oslobođeno od fašizma i nacizma, a na taj datum 1992. godine da je počela vojna blokadu koja je trajala više od 1.400 dana.

No, dodao je gradonačelnik, uprkos svemu, Sarajevo je danas poželjna turistička destinacija.
Nakon polaganja cvijeća na spomen-obilježje Vječna vatra, delegacije su obišle i šehidsko mezarje “Kovači”, spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. i spomen-obilježje ubijenih policajaca u Velikom parku.

Šesti april najznačajniji je datum u historiji Sarajeva. Sve što se događalo tog datuma 1945. i 1992. godine postalo je simbol otpora njegovih građana svim oblicima fašizma, ksenofobije i mržnje prema drugom i drugačijem. To je dan kada je Sarajevo oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata, ali i dan koji simbolizuje početak opsade Sarajeva u proteklom ratu u BiH.

Zbog toga se 6. april obilježava kao dan oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu i kao Dan grada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: