BiH
47

Pripadnice treće dobi proslavile svoj dan: Žene su prije imale veću pažnju muškaraca

Piše: M. N.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Osmi mart je poseban dan za većinu žena svijeta s obzirom na to da je riječ o danu kada damama njihovi partneri i djeca posvete posebnu pažnju i obraduju poklonima. No, u trećoj dobi većina žena ostane bez partnera. Zbog toga su centri za zdravo starenje u Novom Sarajevu i Centru organizovali druženje za svoje članice na ovaj dan.

Fadila, Vahdeta i Dika su udovice i ovaj dan ne bi imale s kim obilježiti da nemaju prijateljice koje su upoznale u centru. Sve tri su istakle kako im je 8. mart bio mnogo ljepši kad su bile mlađe nego danas jer su muškarci više pažnje posvećivali ženama.

"Prije sam Dan žena slavila u svom kolektivu pa bih potom došla kući i bila s mužem. Navečer bi izašli s užim krugom prijatelja u restorane s muzikom i ostajali bi do kasno u noć. Lijepo je ovo što su nam organizovali jer se veselimo i družimo. Centar je pravo osvježenje", rekla je Fadila, članica Centra za zdravo starenje Općine Centar.

Ističe kako na ovaj dan voli dobiti cvijeće i proći gradom koji je u šarenim bojama. Također, kaže kako je posebno važno da se ženi posveti pažnja svaki dan, posebno danas kada su žene izložene pritisku jer rade i imaju mnogo obaveza.

Vahdeta je za osmi mart uvijek izlazila s mužem i plesala dok je noge ne zabole.

"Danas mnogi ne znaju plesati i ustručavaju se. Puno je žena koje nemaju s kim da zaplešu i to je tužno. Željela bih da mladi naraštaj bolje provodi ovaj dan s lijepim plesom", kazala je Vahdeta.

Na ovaj dan, ističe, najviše se obraduje pozivu djece i karanfilu. Cvijeću se raduje i Dika koja nam je rekla kako ne zna gdje bi slavila da nije bilo centra.

"Prije je bilo mnogo ljepše. Firme su organizovale proslave, vodili su nas na izlete pa i u Tursku. Plaćali su nam pola putovanja i poklanjali cvijeće. Više se ne vodi računa o ženama kao prije", rekla nam je Dika.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo podijelio je svim članicama ručno izrađeni cvijet u povodu ovog dana.