magazin
91

Bivša prosvjetna radnica Vera Marić evocirala uspomene na proslavu 8. marta: Cvijeće je ipak najljepši poklon

Piše: A. B.
Vera Marić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Vera Marić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Širom svijeta se danas obilježava Međunarodni dan žena, dan kada se nježniji spol osjeća povlašteno i kada njihova dostignuća "važe" u svim sferama društva. Bivša prosvjetna radnica iz Zavidovića, Vera Marić, u razgovoru za portal Klix.ba evocirala je uspomene na proslave 8. marta i istaknula važnost obilježavanja ovoga datuma.

Vera danas boravi u Staračkom domu "Villa Filis" na Sedreniku sa još 30 osoba, kojima je potrebna svakodnevna pomoć. Ističe da im osoblje pruža svu adekvatnu, pa čak i medicinsku skrb, a posebno se vesele obilježavanju praznika.

"U našem domu uvijek je veselo, a ja ovdje svakodnevno provodim vrijeme već godinu i pol dana i ništa mi ne fali. Kada se prisjetim svojih proslava osmog marta dok sam predavala djeci u Osnovoj školi 29. novembar u Zavidovićima, uvijek mi bude nekako teško, koliko god je to lijep i 'nježan' praznik", rekla nam je Vera.

Kaže da se u njeno vrijeme mnogo osjetila razlika između siromašne i bogate djece, koja su uvijek učiteljima i nastavnicima donosila bolje i skuplje poklone. Veru je to, kako kaže, činilo mnogo tužnom, jer je željela da su svi u društvu jednaki. Posebno joj je bilo žao djece koja su bila siromašna, ali su i oni obilježavali praznik - nikad nisu zaboravili svoje učiteljice i nastavnice.

"Kada bismo završili s dnevnom varijantom proslave koju nam je, moram priznati rijetko organizirala škola, onda bi navečer uslijedila proslava u nekom hotelu. Moj muž najviše je volio da me iznenadi cvijećem, a i ja mislim da je to pravi i jedini simbol obilježavanja 8. marta kao praznika žena", kazala je ova starica.

Vera Marić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Vera Marić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

U razgovoru za naš portal Vera se kroz suze prisjetila vrijednog albuma i uspomene koju je izgubila u ratu.

"Nikada neću prežaliti album koji su mi moji učenici poklonili dok sam predavala u školi. U njemu se bile zalijepljene njhove fotografije, a svako od njih je pored stavio svoj pramen kose. To je bilo unikatno, na taj način željeli su mi se odužiti za sve godine provedene s njima - bila je to zaista vrijedna stvar", evocirala je Vera uspomene.

Iz Doma "Villa Fillis" nisu nam željeli otkriti šta to svojim štićenicima pripremaju danas, ali kažu da iznenađenje sigurno neće izostati. Kako ističu, za njihove rođendane ili bilo koju drugu prigodu, uvijek nešto prirede, a to nam je i potvrdila Vera, koju su vlasnici Doma obradovali za 86. rođendan.

Podsjećamo, Dan žena je prvi put obilježen 28. februara 1909. godine i to u Sjedinjenim Američkim Državama na osnovu deklaracije koju je donijela Socijalistička partija te zemlje.

Borba za jednaka prava žena u "muškom svijetu" je davno počela i još uvijek traje. Ženama se u većini zemalja svijeta, pa čak i onim razvijenim, ne daju jednake obrazovne, političke, poslovne i mnoge druge mogućnosti kao muškarcima, ali one ostaju odlučne u svojoj borbi.