Šest posto vojnika u BiH su žene
0

Pripadnice OS BiH bile su u misijama u Etiopiji, Eritreji, Iraku i Afganistanu

FENA
Mirko Okolić na skupu u Zagrebu
Mirko Okolić na skupu u Zagrebu
Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić sudjeluje u radu okruglog stola pod nazivom "Rod i reforma bezbjednosnog sektora - implementacija rezolucija Vijeća sigurnosti 1325 i 1820", koji se od 12. do 14. marta u organizaciji Centra za bezbjednosnu saradnju RACVIAC održava u Zagrebu.

Okrugli sto je okupio predstavnike ministarstava odbrane zemalja jugoistočne Evrope, institucija ombdusmana, ministarstava unutrašnjih poslova, nevladinih organizacija, državnih institucija, kao i relevantnih stručnjaka iz UN-a, EU, NATO-a i OESC-a s ciljem pružanja relevantnih informacija o normama reforme sigunosnog sektora i spola s težištem na Rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a 1325 i 1820.

Mirko Okolić održao je predavanje o temi "Rod i reforma bezbjednosnog sektora - implementacija Rezolucija Vijeća sigurnosti 1325 i 1820".

On je naveo značaj provođenja Rezolucija 1325 i 1820 Vijeća sigurnosti koji predstavljaju ključne dokumente u kontekstu promjena nastalih u oružanim snagama u 21. vijeku, po pitanju učešća žena u procesima donošenja odluka, mirovnim pregovorima i procesima, uključivanje džender perspektive u obuku za mirovne misije, zaštitu djevojčica i žena u vrijeme i nakon konflikta. Naglasio je da se Ministarstvo odbrane BiH može pohvaliti primjenom tih rezolucija.

"Predstavnici Ministarstva odbrane (MO) BiH mogu istaći da su pripadnice Oružanih snaga (OS) BiH učestvovale u međunarodnim mirovnim misijama pod okriljem UN u Etiopiji, Eritreji, Iraku i Afganistanu. To ukazuju na rastuću sposobnost transformacije za rješavanje novih izazova", naglasio je Okolić.

On je pojasnio da se, kad je pitanju ravnopravnost spolova i trenutna zastupljenost žena u MO i OS BiH, može konstatirati da je stanje zadovoljavajuće, ako se ima u vidu situacija u drugim državama, gdje se zastupljenost žena u oružanim snagama kreće do 15 posto.

"Od ukupnog broja zaposlenih u MO BiH žene su zastupljene 35,26 posto", istakao je Okolić.

Dodao je da procent civilnih osoba - žena u oružanim snagama iznosi 23,09 posto, zatim PVL žena 4,8 posto, a od ukupnog broja pripadnika OS BiH, žene su zastupljene sa 6,08 posto, saopćio je Ured za odnose s javnošću MO BiH.