"Kojeg je roda sigurnost?"
14

BIH ide ukorak s Evropom sa 6,2 posto žena - vojnika

FENA
Štab Sjevernoatlantskog vojnog saveza (NATO ) u Sarajevu i Sarajevski otvoreni centar danas su u Sarajevu organizirali okrugli sto „Kojeg je roda sigurnost?“ radi promoviranja većeg učešća žena u procesu odlučivanja i jačanja kapaciteta lokalnih ženskih organizacija.

NATO je izuzetno posvećen primjeni Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325 o ženama, miru i sigurnosti. BiH i NATO imaju Akcioni plan za primjenu Rezolucije koji ih obavezuje da sarađuju s lokalnim zajednicama i nevladinim organizacijama da bi se podigla svijest o Rezoluciji i potrebi učešća žena u procesu odlučivanja.

„Već treću godinu aktivno smo uključeni u sva događanja u bh. društvu, koja se odnose na imlementaciju UN-ove rezolucije. Imali smo privilegiju da šest pripadnika Ministarstva odbrane bude aktivno uključeno u koordinaciono tijelo koje je radilo na izradi nacionalnog Akcionog plana za primjenu Rezolucije“, rekla je brigadirka Mersida Mešetović iz Ministarstva odbrane BiH.

Naglasila je da u ovom akcionom planu i Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH imaju svoje aktivnosti.

Tokom okruglih stolova, koji su do sada održani u općinama Oštra Luka, Jajce, Prozor-Rama, Livno, Vlasenica, Milići i Zvornik, kaže da se građanima uspjelo objasniti šta Oružane snage BiH rade u smislu implementacije Rezolucije 1325 i koliko je važno na pravi način tretirati rodna pitanja u sigurnosnom sektoru.

„U sastavu Oružanih snaga BiH trenutno ima 6,2 posto žena u uniformi, koje su prisutne u svim kategorijama, vojnika, podoficira i oficira i s gotovo svim činovima, gdje jedino žene nema sa činom generala. To je razumljivo jer smo jako mlade Oružane snage, ali poštujući zacrtanu politiku da do 2015. godine imamo 10 posto žena u sastavu OSBiH nadam se da ćemo u narednih 20 godina imati prve generacije žena koje će biti visokopozicionirane“, kazala je Mešetović.

U odnosu na zemlje članice NATO-a, u kojima je procent žena u uniformi oko osam posto, istakla je da je BiH s obzirom na dosta kraće postojanje Oružanih snaga postigla značajan napredak s današnjim procentom od 6,2 posto žena u uniformi.

To je, zaključila je, pokazatelj koliko možemo biti ukorak s Evropom ako na vrijeme poduzmemo adekvatne korake ka rješavanju problema.

Komandant NATO-štaba u Sarajevu, brigadni general Walter Lord ocijenio je veoma važnim pitanja rodne ravnopravnosti na kojima se još više treba raditi u BiH.

„Rodna ravnopravnost je izuzetno važna za proces reformi odbrane, jer NATO kao savez daje veliki značaj implementaciji Rezolucije UN-a, koja se tiče pitanja rodne ravnopravnosti i pitanja sigurnosti žena“, kaže Lord.

Smatra da su ta pitanja važna za cijelo društvo, a posebno u kontekstu NATO-a u vojnim strukturama, zbog čega je prisutan sve veći broj žena u vojsci koje su na vodećim pozicijama.

Govoreći o aktivnostima koje trenutno NATO-štab u Sarajevu provodi u smislu rodne ravnopravnosti kazao je da je među tome najvažnije da se jedna uposlenica NATO-štaba koja je građanka BiH, a koja je počela da radi kao administrativna radnica - sekretarica unaprijeđena na drugu poziciju.

Njeno ime je Vanja Matić koja upravo radi kao koordinatorica programa Rodna ravnopravnost, jer kaže Lord, ima izuzetne vještine u ovoj oblasti.

"Na taj način može raditi s istaknutije pozicije na pitanjima rodne ravnopravnosti, ali i da promovira razne inicijative, koje se tiču ovih pitanja da bi se razmatrala na višem nivou", kazao je Lord.

Cilj okruglog stola je da se ohrabre žene iz malih zajednica da se više uključe u proces odlučivanja, ali i da se čuju njihovi stavovi o tome šta za njih predstavlja sigurnost.