{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Princeza Diana u pismu priznala da je bila duboko dirnuta posjetom BiH

22.4.2014. u 09:00
181
29
Princeza Diana u pismu priznala da je bila duboko dirnuta posjetom BiH
181
Princeza Diana u pismu priznala da je bila duboko dirnuta posjetom BiH
Princeza Diana tokom posjete BiH
Posljednje pismo pokojne princeze Diane, koje je napisala dvije sedmice prije tragične smrti u Parizu, prodaje se na aukciji.
Princeza srca, kako su je zvali zbog nesebičnog humanitarnog rada, pismo je napisala nakon svoje posjete Bosni i Hercegovini gdje se upoznala sa stradalnicima od mina.

U pismu naslovljenom humanitarki Dilys Cheetham, Diana otkriva da je posjeta BiH ojačala njenu odlučnost da upozna svijet sa posljedicama djelovanja mina.

"Hvala vam što mi pišete da me obavijestite o pomoći koju pružate izbjegličkim kampovima oko Mostara i što djeci omogućavate da odlaze u inozemstvo po proteze. Nije bilo dovoljno vremena da posjetim Mostar dok sam bila u Bosni, ali sam posjetila nekoliko žrtava mina i njihove porodice.

Bila sam duboko dirnuta tim iskustvom koje je ojačalo moju odlučnost da se pobrinem da svijet ne zaboravi da se oni koji su osakaćeni djelovanjem ovog strašnog oružja ne zaborave", napisala je Diana 21. augusta 1997. godine.

Princeza Diana je posjetila BiH 8. augusta i susrela se sa žrtvama mina.

Te godine unijela je radost u mnogo domova. Bosna i Hercegovina je njenim dolaskom bila u središtu svjetske pažnje. Diana je ukazala svijetu da našoj zemlji treba pomoć kako bi očistili površinu od mina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: