BiH
273

Majke Srebrenice danas sa Jolie u Potočarima: Ona je majka i žena, razumjet će nas

Piše: E. G.
Angelina Jolie (Foto: Klix.ba)
Angelina Jolie (Foto: Klix.ba)
Holivudska glumica Angelina Jolie koja je jučer u poslijepodnevnim satima doputovala u našu zemlju zajedno sa ministrom vanjskih poslova Velike Britanije Williamom Hagueom, sastat će se danas sa predstavnicama srebreničkih udruženja žrtava. Sastanku će prisustvovati i Hague.

Jolie i Hague će posjetiti Memorijalni centar Potočari i obići mezarja žrtava genocida u Srebrenici. U Memorijalnom centru će razgovarati s pet srebreničkih majki iz ovih udruženja.

"Prije svega zahvalit ćemo joj se što je uopće došla. Drugo, ona je žena i majka, razumijet će kroz šta smo mi prošle i kroz šta prolazimo. Budući da se radi o veoma važnoj osobi u svijetu, bitno je da dođe upravo u Potočare i Srebrenicu, da sama svojim očima vidi istinu o genocidu i ratu i da istinu prenosi ostatku svijeta", kazala je za Klix.ba Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa".

Srebreničanke iz ovih udruženja će, kažu, UN-ovoj ambasadorici dobre volje kazati da su one i svi koji su u ratu izgubili nekoga još uvijek žrtve, jer prije svega pravda nije zadovoljene, sve grobnice i nestali nisu pronađeni.

"Želimo da svi zločinci budu privedeni pravdi, želimo da bar naša unučad, unučad naših generacija, imaju sretniju budućnost", kazala je Subašić.

Također, prilikom susreta sa Hagueom, majke Srebrenice kažu da će za njega imati nekoliko pitanja i poruka.

"Nismo zadovoljni radom pravosuđa u BiH, a ni Hagom. Haški tribunal nije uradio šta je trebao, a zatvorit će se. Perišić je oslobođen, pogledajte šta se kod nas radi. Pitat ćemo Haguea da li je normalno da mi plaćamo kaznu zbog posjete Kravicama, gdje su naši najmiliji stradali, a mi smo tamo napadnute i nad nama je primjenjivana sila", dodaje Subašić.

Jolie je već nekoliko puta boravila u našoj zemlji, ali ovo je prvi put da će zvanično posjetiti Srebrenicu i Memorijalni centar u Potočarima, mada se pretpostavlja da je i ranije bila u privatnoj posjeti sa suprugom Bradom Pittom.