{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Angelina Jolie Srebrenicu napustila u suzama, Hague obećao pomoć

28.3.2014. u 12:02
28.3.2014. u 14:50
2.977
Angelina Jolie Srebrenicu napustila u suzama, Hague obećao pomoć
2.977
Ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague i američka glumica Angelina Jolie sletjeli su helikopterima u Srebrenicu gdje su danas odali počast žrtvama genocida.
Kako javlja reporter portala Klix.ba iz Srebrenice, Jolie i Hague sletjeli su nedaleko od Memorijalnog centra u Potočarima, nakon čega su obišli Muzej genocida i Spomen sobu žrtvama genocida u tom gradu.

U Memorijalnom centru u Potočarima potom su se susreli sa načelnikom Općine Srebrenica Ćamilom Durakovićem i majkama Srebrenice. Prilikom ulaska u mezarje, američka glumica prekrila je kosu crnom maramom. Njih dvoje su odali počast žrtvama u Potočarima i spustili cvijeće u centru kompleksa.

Jedna od majki iz Srebrenice napravila je haljinu za američku glumicu od omota bombona i nada se da će joj je uručiti.

Jolie nije mogla u sebi zadržati tugu te je u jednom trenutku zaplakala među nišanima mučki ubijenih Bošnjaka Srebrenice.

"Zatražili smo istinu i pravdu za naše najmilije, ekonomsku pomoć za Srebrenicu i cijelu zemlju, da Vlada Velike Britanije pomogne gradnju sakralnog dijela Memorijalnog centra", kazala je Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice".

Hague je poručio da će uraditi sve što je u njegovoj moći kad se vrati u svoju zemlju te najavio sastanak sa ministrima u Vladi Velike Britanije.

Nakon sat i pol provedenih na mjestu najvećeg zločina poslije Drugog svjetskog rata, glumica i britanski ministar vanjskih poslova napustili su ovaj bh. gradić.

Sve ovo dio je kampanje borbe protiv silovanja žena u konfliktima širom svijeta koju je pokrenuo Hague 2012. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: