BiH
3k

Angelina Jolie Srebrenicu napustila u suzama, Hague obećao pomoć

Piše: Amer Džano
Jolie i Hague u Srebrenici (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba) (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague i američka glumica Angelina Jolie sletjeli su helikopterima u Srebrenicu gdje su danas odali počast žrtvama genocida.

Kako javlja reporter portala Klix.ba iz Srebrenice, Jolie i Hague sletjeli su nedaleko od Memorijalnog centra u Potočarima, nakon čega su obišli Muzej genocida i Spomen sobu žrtvama genocida u tom gradu.

U Memorijalnom centru u Potočarima potom su se susreli sa načelnikom Općine Srebrenica Ćamilom Durakovićem i majkama Srebrenice. Prilikom ulaska u mezarje, američka glumica prekrila je kosu crnom maramom. Njih dvoje su odali počast žrtvama u Potočarima i spustili cvijeće u centru kompleksa.

Jedna od majki iz Srebrenice napravila je haljinu za američku glumicu od omota bombona i nada se da će joj je uručiti.

Jolie nije mogla u sebi zadržati tugu te je u jednom trenutku zaplakala među nišanima mučki ubijenih Bošnjaka Srebrenice.

"Zatražili smo istinu i pravdu za naše najmilije, ekonomsku pomoć za Srebrenicu i cijelu zemlju, da Vlada Velike Britanije pomogne gradnju sakralnog dijela Memorijalnog centra", kazala je Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice".

Hague je poručio da će uraditi sve što je u njegovoj moći kad se vrati u svoju zemlju te najavio sastanak sa ministrima u Vladi Velike Britanije.

Nakon sat i pol provedenih na mjestu najvećeg zločina poslije Drugog svjetskog rata, glumica i britanski ministar vanjskih poslova napustili su ovaj bh. gradić.

Sve ovo dio je kampanje borbe protiv silovanja žena u konfliktima širom svijeta koju je pokrenuo Hague 2012. godine.