BiH
161

Angelina Jolie i William Hague završili posjetu BiH

Piše: A. Dž.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Holivudska glumica Angelina Jolie i ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague okončali su večeras svoju dvodnevnu posjetu Sarajevu. Oni su oko 19:00 sati odletjeli sa Sarajevskog aerodroma.

Jolie i Hague su danas imali mnoštvo obaveza, susreta i razgovora sa zvaničnicima naše zemlje, ali i sa građanima, a poseban fokus njihove posjete bile su žrtve seksualnog nasilja tokom rata u BiH.

Tako je američko-britanski dvojac jutros prisustvovao konferenciji "Prevencija seksualnog nasilja u sukobima - osnaživanje uloge sigurnosnih snaga u operacijama podrške mira".

Holivudska glumica je s te konferencije poručila da je silovanje jedan od najgorih zločina protiv civila i da je obaveza mirovnjaka da zaštite one koji su prošle kroz tu torturu.

Nakon toga, Jolie i Hague su se zaputili prema Srebrenici gdje su u Memorijalnom centru Potočari odali počast žrtvama genocida u BiH.

Tu su se sreli i sa srebreničkim majkama čije su bolne ispovijedi holivudsku glumicu dovele do suza. Hague je poručio da će uraditi sve što je u njegovoj moći da porodice žrtava dobiju pravdu.

Jolie i Hague željeli su znati i kakav tretman žene žrtve nasilja imaju u Zenici pa su posjetili Udruženje Medica koje u svom sastavu ima sigurnu kuću za žrtve porodičnog nasilja.

Dvodnevnu posjetu BH okončali su večeras u Sudu BiH kojem su dali bezrezervnu podršku u radu i procesuiranju počinilaca seksualnog nasilja.