Podrška javnih ličnosti
0

Prikupljeno oko 150.000 potpisa za REKOM

Piše: A. Karadža
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
U našoj zemlji je od početka akcije, od 26. aprila ove godine, između 40 do 50 hiljada ljudi potpisalo inicijativu za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim od 1992. do 2001. godine na prostoru bivše SFRJ (REKOM), dok je na području regiona prkupljeno oko 150 hiljada potpisa.

"Prikupljanje potpisa bit će nastavljeno do 6. juna kada će akcija biti završena i poslije čega će peticija biti upućena vladama i parlamentima zemalja regiona", rekla je za Sarajevo-x.com Belma Bećirspahić, nacionalna koordinatorica za prikupljanje potpisa u BiH.

Kako je ona istakla, prikupljanje potpisa u 40 gradova protiče bez većih problema, a znatiželjni građani prilaze i raspituju se o ciljevima REKOM-a.

Bećirbašić je posebno istakla zadovoljstvo činjenicom da postoji veliki interes za inicijativom i u Republici Srpskoj, a da rezultati u Banjoj Luci ne zaostaju mnogo za Sarajevom, u kojem se dnevno skupi od 300 do 400 potpisa.

Iako je najavljeni cilj bio prikupiti milion potpis, Bećirbašić je rekla da je to više simbolička cifra i da će je biti teško ostvariti.

U Bosni i Hercegovini potpisi podrške Inicijativi za REKOM pri kupljaju se u 40 gradova, između ostalih u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli, Zenici, Mostaru, Brčkom, Bihaću, Srebreniku, Prijedoru, Trebinju, Bijeljini, Živinicama, Cazinu, Velikoj Kladuši, Bosanskoj Krupi, Sanskom Mostu, Doboju, Zavidovićima, Bugojnu, Travniku, Maglaju, Tešnju, Gradačcu, Orašju, Jablanici, Konjicu, Vlasenici, Milićima, Loparama, Modriči, Odžaku, Kaknju, Gradišci, Prnjavoru, Srebrenici i drugim.

Formirani su i mobilni timovi koji i u ostalim dijelovima BiH prikupljaju potpise.

Inicijativu su podržale brojen ličnosti iz kulturnog i političkog života naše zemlje među kojima su Dino Mustafić, Ivan Lovrenović, Enver Kazaz, Danis Tanović, Sulejman Tihić, Denis Gratz i mnogi drugi.