Podršku dalo 100.000 ljudi
0

Živko Budimir i Svetozar Pudarić potpisali inicijativu za osnivanje REKOM-a

Sarajevo-x.com
Živko Budimir i Svetozar Pudarić
Živko Budimir i Svetozar Pudarić
Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir i potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić podržali su danas u Sarajevu Inicijativu za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima na području bivše Jugoslavije (REKOM) i potpisali peticiju za osnivanje REKOM-a.

Tokom sastanka sa članovima Koalicije za REKOM Živko Budimir je kazao da je žalosno da i 15 godina iza rata nije učinjeno ni minimum od onoga što Inicijativa za REKOM predlaže.

"Političke elite na ovim prostorima još su na istom nivou kao što su bile u periodu kad je počeo rat. Nisam pretjerano optimističan da će parlamenti osnovati REKOM ali iskreno podržavam ovu inicijativu. Prije svega zbog pronalaska nestalih osoba. S druge strane još uvijek postoje političari koji ne žele da priznaju ratne zločine i nepravde nanesene žrtvama“, kazao je Budimir, dodavši da bez suočavanja sa prošlošću nema ni budućnosti na ovim prostorima.

Treba da se utvrde činjenice o ratnim zločinima i da se osudi politika koja je dovela do svega. Možda je ohrabrujuća činjenica da se ovdje rat završio bez pobjednika, mišljenja je predsjednik Federacije.

Potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić, kazao je da će proces suočavanja sa prošlošću teško ići jer se ne radi o jednom društvu koje treba da se pomiri nego više društava koja su odvojena.

"Državni interesi i dalje postoje i oni su u sukobu sa ovom inicijativom. Interes tih elita je i dalje da se gradi jedno društvo kojim će se vladati. Državni organi se hrane kroz mitologizaciju prošlosti“, kazao je Pudarić.

Oni su izrazili sumnju da su politike u BiH i regionu spremne za ovakvu inicijativu i predložili su da Koalicija za REKOM ne prepušta olako političarima proces koji se dugo vremena gradio i koji je uložen velik trud.

U BiH kao i u drugim državama nastalim raspadom Jugoslavije 26. aprila počelo je prikupljanje milion potpisa podrške za osnivanje REKOM-a. Od početka kampanje do danas prikupljeno je više od 100.000 potpisa. U BiH potpisi se prikupljaju u 40 gradova. Potpise podrške dali su mnoge javne ličnosti i političari, između ostalih predsjednik Skupštine Brčko Distrikta Esad Atić, načelnik Doboja Obren Petrović, načelnici Bihaća, Bosanske Krupe, Cazina. Među potpisnicima inicijative su i Sulejman Tihić, Mirsad Kebo, Dino Mustafić, Alijs Behmen, Salmir Kaplan, Dennis Gratz, Danis Tanović... Potpis možete dati i online na support.zarekom.org.