BiH
284

Priključak na autocestu A1: Radovi u završnoj fazi, uskoro početak asfaltiranja

Piše: I. P.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
LOT 2 sarajevske zaobilaznice ili spojnica na autocestu A1 polako poprima svoj finalni oblik, a izvođači radova evidentno napreduju u izgradnji ovog važnog infrastrukturalnog objekta.

Prvi dio ceste, LOT 2A (Butila – Briješće), sastoji se od 2.700 metara trase i vijadukta Briješće dužine 720 metara duplog profila mosta i od dvije rampe od 130 metara. Drugi dio, LOT 2B (Briješće – Stup), je već izgrađena saobraćajnica u dužini od 530 metara.

Na trasi LOT-a 2A radovi su u završnoj fazi. Najopširniji radovi trenutno se odvijaju na vijaduktu, tj. na mostu koji se sastoji od ukupno 22 raspona, od čega njih nekoliko prolazi iznad budućeg kružnog toga.

"Trenutno je montirana skela i priprema se betoniranje raspona 19-20. Stub 20 je u središtu kružnog toka pa je zbog postavke skele tog raspona za lijevi i desni most saobraćaj preusmjeren na drugu polovinu budućeg kružnog toka (desna strana kružnog toka) koji je urađen do nivoa tampona. Sada se vozi po konturama budućeg kruznog toka", objasnio je za Klix.ba Behudin Strojil, šef projekta za objekte.

Nakon završetka raspona 19-20 i skidanja skele, saobraćaj će se prebaciti na lijevu stranu kružnog toka kada će se finalizirati završni radovi lijeve polovine, a nakon izrade raspona 21-22 i skidanja skele kružni tok će biti u potpunoj funkciji.

Kružni tok će biti elipsastkog oblika vanjskih prečnika 108 metara i 97 metara i sa dvije saobraćajne trake.

Trenutno se izvode i radovi na izradi armirano-betonskih prednapregnutih ploča druge polovine mosta i rampi, dok se na prvoj polovini mosta rade hidroizolacije, ograde uz pripremu za asfaltiranje.

"Radi se na kompletiranju i završetku radova na trasi cca 2.700 metara tj. do spoja sa autocestom, te dovršetku radova na pristupnim i lokalnim cestama. Radi se zaštita od buke, uređuju se pokosi i srednji pojas, te radovi na pripremi polovine kružnog toka za asfaltiranje", rekao je Strojil.

Investitor su JP Ceste Federacije BiH, radove izvode Euro-asfalt i ŽGP, a ukupna vrijednosti ugovorenih radova iznosi 23.365.226 konvertibilnih maraka.

Rok izvođenja svih radova je posljednji dan februara 2016. godine, uključujući nadvožnjak iznad željezničke pruge koji će se rekonstruisati tek nakon gradnje spojnice na A1.