BiH
27

Prijedorčani nakon uručenja zahtjeva Paviću: Nacionalnost demonstranata nije važna

Anadolija
Iako je pažnja javnosti nakon protesta u Federaciji BiH bila usmjerena na Banju Luku i mirni protestni skup održan prošlog petka u tom gradu, zapravo su samo građani Prijedora ti koji su u bh. entitetu Republika Srpska artikulisali svoje nezadovoljstvo postojećim ekonomsko-socijalnim stanjem i svoje zahtjeve za promjene uputili lokalnoj vlasti.

Dan nakon što su se na noge digli građani Tuzle, Prijedorčani okupljeni oko nevladine organizacije "Kvart" izašli su na mirne proteste u znak solidarnosti s Tuzlacima.

"Već sutradan, tačnije u petak, pridružili su nam se i drugi  građani takođe nezadovoljni stanjem u kojem žive. Zato ja ne bih rekao da je ovo neka 'Kvartova' priča, ovo je priča, doduše manjeg dijela, ali ipak građana Prijedora koji su prevashodno izrazili nezadovoljstvo stanjem u svome gradu", kazao je predstavnik "Kvarta" Goran Zorić.

Protesti, pojašnjava Zorić, traju od prošle sedmice u kontinuitetu i tokom njih zahtjevi su upućeni gradonačelniku Prijedora Marku Paviću.

"Mislim da je važno napomenuti da je naš gradonačelnik mudar političar, koji je odmah izašao među građane, a potom i primio delegaciju koja mu je uručila svoje zahtjeve. Iako je on pokazao da je spreman za dijalog, građani su do sada toliko puta izmanipulisani tako da ćemo mi nastaviti s okupljanjem pred zgradom opštine i vidjeti šta će se desiti", pjoasnio je Zorić.

U izjavi za Anadoliju Zorić je podvukao "da građanima koji su izašli na proteste nije cilj da se protesti radikalizuju, jer nije cilj rušiti i paliti."

 Prijedorčani od Pavića i gradskih vlasti, između ostalog, zahtijevaju smjene svih direktora javnih institucija u Prijedoru i izbor stranački neopredijeljenih stručnih osoba, potpunu reviziju kadrovske politike novoosnovanog CJB Prijedor, rješavanje problema radnika propalih firmi, kao i rješavanje pitanja firmi koje su još u državnom vlasništvu na području grada Prijedora, kao što su Stari rudnici Ljubija, konkretne rezultate u borbi protiv korupcije i nepotizma (autonoman rad inspekcijskih organa, česte kontrole privatnih i javnih preduzeća, prestanak stranačkog zapošljavanja u javnim institucijama), da se odbornici lokalnog parlamenta odreknu svojih naknada u korist javne kuhinje u Prijedoru i Ljubiji, nesnošenje eventualnih posljedica učesnika protesta od strane policije, prestanak uticaja politike na lokalne medije...

"Ukoliko predstavnici lokalnih vlasti nisu u stanju da ispune zahtjeve svojih građana, smatramo da ne postoji razlog zbog kojeg bi i dalje vršili svoje funkcije, te u tom slučaju zahtijevamo njihove neopozive ostavke", navedeno je uz zahtjeve koje su građani uputili Paviću.

Komentarišući istupe predsjednika RS-a Milorada Dodika, koji je ustvrdio da su protesti građana u RS-u politički instruirani iz političkih centara Federacije BiH, s ciljem izazivanja nemira u ovom bh. entitetu, te da proteste predvode građani bošnjačke nacionalnosti, Zorić ističe da su to stvari koje je teško komentarisati, a da se izbjegne vrijeđanje onih koji takve neosnovane tvrdnje iznose.

"Naravno, to nema nikakvo realno uporište, a drugo i još važnije jeste pitanje imaju li građani, Bošnjaci pravo da u RS protestuju i imaju li takvi protesti samim tim manji značaj. Jasno je zašto vlast ide u tu priču, ali se pritom vrši diskriminacija građana po njihovoj nacionalnoj pripadnosti. Ali ja lično prema izgledu na protestima u Prijedoru nisam mogao prepoznati ko je koje nacionalnosti, ali to je i najmanje bitno", podvukao je Zorić.

Optužbe da građani, izražavajući nezadovoljstvo svojim ekonomskim položajem pokušavaju rušiti RS, Zorić smatra neutemeljenim podsjećajući da se zna kako se Ustav BiH, pa time i njeno unutrašnje uređenje, može mijenjati.

Prijetnje vlasti upućene nevladinom sektoru, upozorio je Zorić, „nisu način na koji se može razgovarati“.

"Mi, predstavnici nevladinog sektora u Prijedoru smo i ranije bili žrtve diskreditacije i prljavih igara političara, i nadam se da to neće ponovo pokušati. Mi na sve takve pritiske možemo postati samo odlučniji u svojim zahtjevima za poromjenu stanja u društvu. Ono što meni nije jasno jeste kako građani RS-a i dalje mogu nasjedati na takve priče", zaključio je Zorić.