BiH
13

Prijedor - grad masovnih grobnica

FENA
Iz primarne masovne grobnice Tomašica na području Prijedora do sada su ekshumirani posmrtni ostaci 26 kompletnih tijela i 44 nekompletna posmrtna ostatka (tijela).

Pretpostavlja se da je riječ o civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti ubijenim na području Prijedora u ljeto 1992. godine, kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Posmrtni ostaci žrtava nakon ekshumacije prevezeni su u Centar za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu gdje će biti izvršena sudsko-medicinska i kriminalističko-tehnička obrada tijela.

Ekshumacijom, koja će biti nastavljena u narednom periodu, po naredbi Suda BiH rukovodi Tužilaštvo BiH.

Čengić navodi da je masovna grobnica Tomašica jedna od najvećih masovnih grobnica pronađenih u posljednje vrijeme na području Prijedora.

"Prijedor je grad na čijem području je pronađen najveći broj masovnih grobnica u kojima su se nalazili posmrtni ostaci ubijenih žrtava iz proteklog rata. Do sada je pronađeno ukupno 445 grobnica od toga 97 masovnih", navodi Čengić.

Po njenim riječima, iz otkrivenih grobnica ekshumirane su i identificirane 2.082 žrtve, a još uvijek se traga za oko 1.200 bošnjačkih i hrvatskih žrtava ubijenih u toku proteklog rata na području Prijedora.