{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iz najveće masovne grobnice u Prijedoru ekshumirani posmrtni ostaci 108 žrtava

F
9.10.2013. u 11:27
3
10
Iz najveće masovne grobnice u Prijedoru ekshumirani posmrtni ostaci 108 žrtava
3
Iz najveće masovne grobnice u Prijedoru ekshumirani posmrtni ostaci 108 žrtava
Iz masovne grobnice otkrivene u rudniku Tomašica, na području Prijedora, do sada su ekshumirani posmrtni ostaci 108 osoba, od kojih su kompletni posmrtni ostaci 61 žrtve te 47 nekompletnih posmrtnih ostataka.
Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je danas Feni da je riječ o najvećoj masovnoj grobnici otkrivenoj na području Prijedora u posljednjih deset godina.

Prema infromcijama Instituta za nestale osobe BiH u ovoj masovnoj grobnici nalaze se posmrtni ostaci civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti ubijenih na području Prijedora u ljeto 1992. godine.

"Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su na dubini od oko deset metara. Radi se o velikom lokalitetu površine oko 3.000 metara kvadratnih", kazala je Čengić.

Po njenim riječima, za potrebe ekshumacije angažirana su dva bagera jer se pretraživanje vrši mašinski. Rad jednog bagera finansiraju članovi obitelji nestalih sa područja Prijedora i na taj način pomažu proces traženja nestalih osoba.

"Međunarodna komisija za nestale osobe angažirala je kompletan tim antroploga koji intenzivno, zajedno s istražiteljima, pretražuju unutrašnjost grobnice. Među do sada pronađenim žrtvama u masovnoj grobnici Tomašica dvije su ženskoga spola. Primarna masovna grobnica Tomašica izmještena je, s ciljem da se žrtve nikad ne pronađu, na lokliatet Jakarina Kosa iz koje su 2001. eksumirane 373 žrtve", kazala je Čengić.

Nakon ekshumacije posmrtni ostaci prevezeni su u Centar za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu gdje će biti izvršena sudsko-medicinska i kriminalističko-tehnička obrada i uzeti koštani uzorci za DNK analizu.

"Na području Prijedora pronađen je najveći broj masovnih grobnica u našoj zemlji. Od ukupno 445 do sada pronađenih grobnica na području Prijedora 97 je masovnih", navodi Čengić.

Ekshumacijom, koja će biti nastavljena i u narednom periodu, po naredbi Suda BiH rukovodi Tužilaštvo BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: