BiH
0

Iz grobnice kod Tomašice ekshumirani posmrtni ostaci 172 žrtve

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Iz primarne masovne grobnice pronađene u rudniku Tomašica na području Prijedora ekshumirani su posmrtni ostaci 172 žrtve.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je danas za Agenciju Fena da je do sada ekshumirano 111 kompletnih tijela i 61 nekompletno.

"Uz posmrtne ostatke žrtava pronađeni su i dokumenti na kojima su uočljivi lični podaci, tako da možemo reći da su do sada pronađeni posmrtni ostaci civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz naselja Rizvanovići, Bišćani, Čarakovo i Sredice, na području Prijedora", kazala je Čengić.

Prema njenim riječima, posmrtni ostaci žrtava pronađeni su na dubini od oko 10 metara i bili su bačeni jedni preko drugih.

"Očekujemo da bi u masovnoj grobnici Tomašica mogli biti pronađeni posmrtni ostaci više stotina prijedorskih žrtava", kazala je Čengić.

Dodala je da ekshumacija žrtava iz rudnika Tomašica traje već drugi mjesec i bit će nastavljena. Na području Prijedora još se traga za oko 1.200 žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti ubijenih u ljeto 1992. godine.

Ekshumacijom, po naredbi Suda BiH, rukovodi Tužilaštvo BiH.