BiH
0

Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH usvojen po hitnom postupku

FENA
Halid Genjac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Halid Genjac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedavajući Kluba bošnjačkog narod u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac kazao je novinarima nakon sjednice da je taj dom danas u hitnoj proceduri usvojio amandman na Krivični zakon BiH.

"Prema uvjeravanjima MONEYVAL-a i posljednjem dopisu koji su uputili uoči zasjedanja između 13. i 17. aprila, ovo bi bio minimum koji bi zadovoljio zahtjeve i koji bi spriječio da se BiH definitvno nađe na crnoj i sivoj listi", kazao je Genjac.

Po njegovim riječima, ostaje još da Predstavnički dom do 13. aprila usvoji ovaj amandman i "možemo se nadati nekom pozitivnom scenariju“.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda državnog parlamenta Ognjen Tadić je kazao novinarima da je jedno od pitanja kome su se posebno posvetili bilo pitanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH u vezi sa zahtjevima MONEYVAL-a, a koji se odnosi na finansiranje terorističkih aktivnosti, tačnije njihovo sprečavanje.

Dodao je da je Klub delegata srpskog naroda predložio zakon kojim se na potpuno jasan način definira rješenje za ovo pitanje.

"Taj zakon smo predložili, on je usvojen po hitnoj proceduri. Očekujemo sljedeće sedmice od Predstavničkog doma da sve to ponovi i da se na taj način prevaziđe problem koji je ostao iz predizbornog perioda, a u vezi sa zahtjevima MONEYVAL-a, i da se na taj način niko od nas, ni RS, ni Federacija BiH, ni BiH ne nađu ni na sivoj ni na crnoj listi te organizacije koja je nadležna za praćenje međunarodnih finansijskih transakcija i sprečavanja nezakonitosti u tom pogledu", kazao je Tadić.

Predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Bariša Čolak je, upitan u čemu je razlika između ovog prijedloga i ranijeg, koji nije prihvaćen u Domu naroda, kazao da je u ranijem prijedlogu bilo i nekih drugih članaka koji se nisu odnosili isključivo na MONEYVAL-a i na njihove zahtjeve.

Dodao je da je bilo tu zahtjeva od drugih međunarodnih asocijacija, a „bilo je i nekih rješenja koja su zapravo na određeni način precizirala pojedine odredbe našeg kaznenog zakona“.

"Mislim da će to trebati apsolutno ugraditi u naše kazneno zakonodavstvo, ali ovo je sad rekao bih jedna vatrogasna mjera koja će omogućiti Bosni i Hercegovini da ukloni ovu sjenu koja se nadvila nad nju, a tiče se mogućnosti da BiH bude stavljena na takozvanu sivu listu", kazao je Čolak.

Naveo je da misli da je jako bitno da se ovo brzo usvoji i u Zastupničkom domu.

"Postoji još niz stvari koje moramo uraditi u našem kaznenom zakonodavstvu, ali ovo je prva mjera koju moramo riješiti što je moguće prije", kazao je Čolak.