{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ćavar: Učinili smo sve da uvjerimo Moneyval da BiH ne zaslužuje da bude sankcionirana

F
14.3.2015. u 11:58
0
8
Ćavar: Učinili smo sve da uvjerimo Moneyval da BiH ne zaslužuje da bude sankcionirana
0
Ćavar: Učinili smo sve da uvjerimo Moneyval da BiH ne zaslužuje da bude sankcionirana
Mladen Ćavar
Izmjene i dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u dijelu koji se odnosi na finansiranje terorističkih aktivnosti, potrebno je prevesti na engleski jezik i proslijediti Moneyval komitetu, koji će procijeniti da li su u skladu s preporukama ovog tijela Vijeća Evrope, čime bi se otklonila prijetnja od stavljanja BiH na "sivu listu" nekooperativnih zemlja - kazao je zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar.
Ćavar u izjavi za Fenu ističe da je Ministarstvo sigurnosti BiH prošlo istu proceduru, s obzirom da su ranije završili obaveze iz nadležnosti ove institucije, izmjenom Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Po njegovim riječima, teško je prognozirati kakva će biti konačna odluka Moneyvala.

"Po svim pokazateljima, nedavne izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH bi trebale da budu dovoljne da se otkloni opasnost koja nam već duže vrijeme prijeti od stavljanja na "sivu listu“. Pored toga, učinili smo sve da uvjerimo Moneyval komitet da ne zaslužujemo da budemo sankcionirani, jer imamo solidne zakone i vidljive rezultate u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koji su ovim izmjenama dodatno poboljšani", kaže Ćavar.

Podsjećamo, Moneyval komitet je na posljednjem zasjedanju dao posljednji rok BiH da do Plenarnog sastanka 13. aprila ove godine, usvoji izmjene i dopune Krivičnog zakona, kojim se otklanjaju ranije uočeni nedostaci, a najmanje u dijelu koji se odnosi na finansiranje terorističkih aktivnosti.

Predstavnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojili su nedavno Zakon o izmjeni Krivičnog zakona BiH.

U obrazloženju ovog zakonskog prijedloga navedeno je da je Moneyval komitet Vijeća Evrope ukazao na potrebu što hitnije izmjene Krivičnog zakona u dijelu koji se odnosi na finansiranje terorističkih aktivnosti, jer bi neusvajanje ove izmjene najkasnije do sredine aprila imalo za posljedicu pokretanje postupka za neusklađene i nekooperativne zemlje. To podrazumijeva uvrštavanje BiH na listu nekooperativnih i neusklađenih zemalja (takozvana siva lista), čije bi dejstvo uzrokovalo veoma negativne posljedice po ekonomiju i finansijski sektor u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: