BiH
17

Novo upozorenje: BiH korak bliže sankcijama FATF-a, crnoj listi i finansijskoj nesigurnosti

Klix.ba
Na 47. plenarnoj sjednici, Moneyval komitet je usvojio revidirano javno saopštenje koje sadrži ocjenu da BiH nije u dovoljnoj mjeri ispunila utvrđene obaveze, time što nije usvojila paket izmjena i dopuna KZ BiH, kao ni podzakonske akte neophodne za provođenje Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, navodi se u saopštenju bh. delegacije pri Moneyvalu.

To je bio stav Biroa Moneyvala i većine zemalja članica FATF, koje imaju ulogu posmatrača u Moneyvlu i koje su izrazile zabrinutost i nezadovoljstvo sporošću djelovanja na ispunjavanju preostalih aktivnosti iz Akcionog plana. Na ovaj način je potvrđeno opredjeljenje FATF sa, sjednice u Parizu iz februara mjeseca ove godine, za dalje pooštravanje mjera prema BiH.

Ukoliko se do sredine maja 2015 godine ispune obaveze iz Akcionog plana i o tome izvijesti "Regional Rewiev Grooup“ FATF, postoji mogućnost da se izbjegne ICRG procedura koja sa sobom nosi rizik da se BiH nađe na crnoj listi FATF-a.

ICRG procedura predstavlja poseban monitoring od strane FATF za neokooperativne zemlje koje u nedovoljnoj mjeri poštuju međunarodno prihvatljive standarde iz oblasti sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Na na ovaj način se proširuje lista zemalja koje bi mogle primjenjivati pooštrenu proceduru prema transakcijama koje dolaze ili su upućene prema BiH.

"U kojoj mjeri će to zemlje pojedinačno koristiti još uvijek ne znamo, ali je sigurno da daljim propuštanjem i nepoštovanjem rokova BiH postaje zemlja koja može lako da bude stavljena na crnu listu nekooperativnih zemalja. Stoga je neophodno što prije otkloniti nedostatke iz Akcionog plana i na taj način stvoriti pretpostavke brisanja javnog saopštenja sa zvanične stranice Moneyvala kojim bi BIH ušla u redovan režim izvještavanja kao što je to bilo i proteklih godina", navodi se u saopštenju.

Podsjećamo, zemlja koje završe na crnoj listi FATF-a ulaze u finansijsku nesigurnost, jer važni prilivi novca u državu mogu biti blokirani.