Transparency International
0

Prijedlog zakona o finansiranju stranaka BiH potiče korupciju

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Transparency International Bosne i Hercegovine upozorava delegate Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH da Zakon o finansiranju političkih partija BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH, u obliku u kojem je dostavljen, sadrži elemente koji bi mogli pospješiti korupciju ukoliko ova rješenja budu usvojena u konačnici.

Posebno problematičnim TIBiH smatra izmjene člana 6. kojim se dozvoljene donacije pravnih osoba u toku jedne godine s dosadašnjih 15 prosječnih plaća (oko 12.000 KM) uvećavaju na 50.000 KM, kao i da se limit za fizičke osobe s osam plaća (oko 6.400 KM) uvećavaju na 10.000 KM.

U saopćenju TIBiH se navodi da se prvi put uvodi i odredba kojom se propisuje da član stranke u toku jedne godine političkoj stranci može doznačiti iznos do 15.000 KM (uključuje i članarinu) čime se otvara mogućnost za manipulacije, s obzirom na to da stranke mogu fiktivno prijavljivati veći broj članova radi osiguravanja većeg obima dozvoljenih donacija.

"Odjel Misije OSCE-a ODIHR u svojoj analizi aktuelnog Zakona o finansiranju političkih stranaka BiH jasno je upozorio da 'postoji rizik zaobilaženja ograničenja korištenjem posrednika za obavljanje uplata'", navodi se u saopćenju.

Stoga TIBiH apeluje na delegate Doma naroda PSBiH da odbace promjenu člana 6. i onemoguće povećanje limita za donacije i dotacije pravni i fizičkih osoba, a posebno uvođenja nove kategorije - članova. Umjesto povećanja limita donacija i dotacija TIBiH poziva delegate da u zakonske odredbe ugrade rješenja kojim će se uvesti efikasan nadzor i transparentnost nad trošenjem tih sredstava.

Također, u skladu s preporukama Skupine zemalja za brobu protiv korupcije (GRECO) Vijeća Evrope, TIBiH preporučuje da se u prijedlog ugradi odredba kojom se uvodi obaveza korištenja posebnog/jedinstvenog računa za prijem donacija i drugih izvora prihoda, kao i za plaćanje troškova političkih stranaka i izbornih kandidata da bi se mogao vršiti efikasniji nadzor.

TIBiH ponovo podsjeća i da se u okviru Zakona o finansiranju političkih stranaka BiH moraju propisati i strožije sankcije za njegovo kršenje, kao i definirati jača uloga i kapaciteti Službe za reviziju Centralne izborne komisije BiH u procesu kontrole finansijskog poslovanja političkih stranaka.

Apelujući na delegate Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, TIBiH ih poziva da zaustave pokušaje uništavanja zakonskog okvira i nadzora nad finansiranjem političkih partija, saopćeno je iz Transparency Internationala BiH.