{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prijedlog zakona o finansiranju stranaka BiH potiče korupciju

F
1.10.2012. u 13:17
0
0
Prijedlog zakona o finansiranju stranaka BiH potiče korupciju
0
Prijedlog zakona o finansiranju stranaka BiH potiče korupciju
Foto: Arhiv/Klix.ba
Transparency International Bosne i Hercegovine upozorava delegate Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH da Zakon o finansiranju političkih partija BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH, u obliku u kojem je dostavljen, sadrži elemente koji bi mogli pospješiti korupciju ukoliko ova rješenja budu usvojena u konačnici.
Posebno problematičnim TIBiH smatra izmjene člana 6. kojim se dozvoljene donacije pravnih osoba u toku jedne godine s dosadašnjih 15 prosječnih plaća (oko 12.000 KM) uvećavaju na 50.000 KM, kao i da se limit za fizičke osobe s osam plaća (oko 6.400 KM) uvećavaju na 10.000 KM.

U saopćenju TIBiH se navodi da se prvi put uvodi i odredba kojom se propisuje da član stranke u toku jedne godine političkoj stranci može doznačiti iznos do 15.000 KM (uključuje i članarinu) čime se otvara mogućnost za manipulacije, s obzirom na to da stranke mogu fiktivno prijavljivati veći broj članova radi osiguravanja većeg obima dozvoljenih donacija.

"Odjel Misije OSCE-a ODIHR u svojoj analizi aktuelnog Zakona o finansiranju političkih stranaka BiH jasno je upozorio da 'postoji rizik zaobilaženja ograničenja korištenjem posrednika za obavljanje uplata'", navodi se u saopćenju.

Stoga TIBiH apeluje na delegate Doma naroda PSBiH da odbace promjenu člana 6. i onemoguće povećanje limita za donacije i dotacije pravni i fizičkih osoba, a posebno uvođenja nove kategorije - članova. Umjesto povećanja limita donacija i dotacija
TIBiH poziva delegate da u zakonske odredbe ugrade rješenja kojim će se uvesti efikasan nadzor i transparentnost nad trošenjem tih sredstava.

Također, u skladu s preporukama Skupine zemalja za brobu protiv korupcije (GRECO) Vijeća Evrope, TIBiH preporučuje da se u prijedlog ugradi odredba kojom se uvodi obaveza korištenja posebnog/jedinstvenog računa za prijem donacija i drugih izvora prihoda, kao i za plaćanje troškova političkih stranaka i izbornih kandidata da bi se mogao vršiti efikasniji nadzor.

TIBiH ponovo podsjeća i da se u okviru Zakona o finansiranju političkih stranaka BiH moraju propisati i strožije sankcije za njegovo kršenje, kao i definirati jača uloga i kapaciteti Službe za reviziju Centralne izborne komisije BiH u procesu kontrole finansijskog poslovanja političkih stranaka.

Apelujući na delegate Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, TIBiH ih poziva da zaustave pokušaje uništavanja zakonskog okvira i nadzora nad finansiranjem političkih partija, saopćeno je iz Transparency Internationala BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: