19 glasova za
412

Prijedlog za smjenu Dragana Mektića skinut s dnevnog reda Parlamenta BiH

Piše: Er. M.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Parlament BiH danas se neće izjašnjavati o smjeni ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine skinuo je s današnjeg dnevnog reda zahtjev SNSD-a i DNS-a za smjenu Dragana Mektića.

Ova tačka dnevnog reda skinuta je sa 19 glasova za, 10 glasova protiv i tri suzdržana.

Naime, državni parlamentarci usvojili su prijedlog šefice Kluba zastupnika SDS-a Aleksandre Pandurević koja je navela kako Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nije dostavljan stav Vijeća ministara BiH o rekonstrukciji državne izvršne vlasti.

"Usvajanje inicijative dovelo bi do ozbiljnog narušavanja Zakona o Vijeću ministara, da nemamo minimalno jednu trećinu ministara iz Republike Srpske. Predlažem da se ova tačka skine s dnevnog reda", rekla je Pandurević obrazlažući svoj zahtjev.

S obzirom na to da ove sedmice u BiH počinje predizborna kampanja i da je današnja sjednica vjerovatno posljednja sjednica ovog saziva zakonodavne vlasti, izvjesno je kako do Mektićeve smjene neće doći.

Prethodno je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović (SDA) kazao novinarima kako on neće podržati Mektićevu smjenu.

Prema njegovom mišljenju, zahtjev za smjenu je politička borba vlasti iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, u kojoj SDA nema namjeru učestvovati.

"Dragan Mektić je prepoznatljiv kao borac protiv kriminala i korupcije. Suludo bi bilo u ovom trenutku i pomisliti na smjenu", kazao je Mehmedović.

Zastupnici klubova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Demokratskog narodnog saveza (DNS) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputili su 26. jula u proceduru prijedlog za glasanje o potrebi rekonstrukcije Vijeća ministara BiH, odnosno smjeni ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića zbog migrantske krize.

U obrazloženju je navedeno da je BiH od početka 2018. godine suočena s ozbiljnom migrantskom krizom koja svakog dana postaje sve veća prijetnja političkoj stabilnosti.

Istakli su da je Ministarstvo sigurnosti BiH odgovorno za eskalaciju tog problema, a posebno ministar Dragan Mektić koji je, kako navode, nekoliko puta ignorisao, minimizirao pa čak i ismijao ozbiljna upozorenja institucija.