|

Prijedlog izmjena zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH usklađen s Ustavom

Prijedlog izmjena zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH usklađen s Ustavom
0
F
FENA
28.1.2015. u 11:51
6
komentara
0

dijeljenja
Prijedlog izmjena zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH usklađen s Ustavom
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je ustanovila da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH usklađen s Ustavom i pravnim sistemom BiH.
Izmjene se odnose na ukidanje "bijelog hljeba", odnosno člana 48. spomenutog Zakona, kojim je propisano da "izabrani funkcioneri i nosioci funkcija nakon prestanka javne funkcije imaju pravo na naknadu za produženje radnopravnog statusa dok ne steknu radnopravni status kod drugog subjekta ili ne ispune uvjete za mirovinu, a najduže godinu dana počevši od dana prestanka javne funkcije“.

"Poslanici Kluba Saveza za bolju budućnost (SBB) predložili su ovaj zakon zbog teške ekonomske situacije u zemlji i činjenice da bi se ukidanjem ove povlastice uštedjelo i do 6,5 miliona KM na državnom nivou ne uzimajući u obzir entitetske i kantonalne nivoe - rekao je poslanik SBB-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Mirsad Đonlagić.

Pravo na navedenu naknadu u institucijama BiH trenutno može uživati, podsjeća Đonlagić, više od 80 izabranih osoba i imenovanih zvaničnika.

Članica komisije Borjana Krišto (HDZBiH) nije podržala izmjene jer smatra da zakon nije usklađen s pravnim sistemom BiH.

"On je za mene više populistički u smislu da se više priča o nekakvim uštedama, koje se na ovakav način ne rade. Uštede su paušalne", kazala je Krišto, dodajući da inače nije protiv ušteda, koje "treba praviti tamo gdje se novac rasipa a ne tamo gdje se sukladno zakonu na neki način iz pravnog aspekta troši“.

Članovi komisije također su naglasili da se radi ušteda treba donijeti sistemsko rješenje.

Navodeći da pravna usklađenost zakona postoji, predsjedavajući Ustavnopravno komisije Željko Komšić (Demokratska fronta) zaključio je da se izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH trebaju donijeti da bi se pokazala socijalna osjetljivost u zemlji.

Nakon utvrđivanja usklađenosti s Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH ide u dalju parlamentarnu proceduru.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...