|

Predstavnički dom Parlamenta BiH sutra o ukidanju "bijelog hljeba"

Predstavnički dom Parlamenta BiH sutra o ukidanju "bijelog hljeba"
35
F
FENA
28.1.2015. u 15:51
24
komentara
35

dijeljenja
Predstavnički dom Parlamenta BiH sutra o ukidanju "bijelog hljeba" Foto: Arhiv/Klix.ba
Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bit će održana sutra, a poslanici bi trebali razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i dati saglasnost na nekoliko međunarodnih sporazuma.
Klub poslanika SBB-a predložio je izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koje se odnose na ukidanje "bijelog hljeba", odnosno člana 48. spomenutog zakona, kojim je propisano da "izabrani funkcioneri i nosioci funkcija nakon prestanka javne funkcije imaju pravo na naknadu za produženje radnopravnog statusa dok ne steknu radnopravni status kod drugog subjekta ili ne ispune uvjete za mirovinu, a najduže godinu dana počevši od dana prestanka javne funkcije“.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je ustanovila da su predložene izmjene ovog zakona u skladu s Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Iako je za ovu odluku glasala većina članova komisije (Željko Komšić (DF), Damir Arnaut (SBB), Lazar Prodanović (SNSD), Aleksandra Pandurević (SDS), Momčilo Novaković (PDP-NDP) i Šefik Džaferović(SDA), protiv su bili Borjana Krišto i Nikola Lovrinović iz HDZ-a BiH.

Ukidanjem povlastice tzv. "bijeli hljeb“, SBB smatra da bi se uštedjelo i do 6,5 miliona KM na državnom nivou ne uzimajući u obzir entitetske i kantonalne nivoe.

Pravo na ovu naknadu u institucijama BiH trenutno može uživati više od 80 izabranih osoba i imenovanih zvaničnika.

Također, na dnevnom redu sjednice nalaze se i izvještaji o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza, te o finansijskoj reviziji Izvještaja o izvršenju budžeta institucija BiH za prošlu godinu, kao i prošlogodišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.
Prijavi grešku


Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...