{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komisija za finansije PS BiH podržala ukidanje "bijelog hljeba"

S
10.2.2015. u 13:44
0
5
Komisija za finansije PS BiH podržala ukidanje "bijelog hljeba"
0
Komisija za finansije PS BiH podržala ukidanje "bijelog hljeba"
Foto: Arhiv/Klix.ba
Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je podržala u prvoj fazi Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojim se predviđa ukidanje naknade izabranim i imenovanim funkcionerima godinu dana po isteku mandata.
Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić iznijela je više primjedaba na predloženi zakon, ali je rekla da će ga podržati zbog presije koja je stvorena u javnosti.

Prema njenim riječima, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio SBB i koji je Komisija danas razmatrala u prvoj fazi, nema ustavni osnov.

Majkićeva je dodala da osim brisanja člana kojim se funkcionerima po isteku mandata ukida "bijeli hljeb" postoje i drugi članovi u navedenom zakonu kojima se tretira pitanje naknada izabranim i imenovanim zvaničnicima u BiH.

Ona je ukazala i na činjenicu da na osnovu Zakona o sukobu interesa izabrani i imenovani funkcioneri pola godine po isteku mandata nemaju pravo biti članovi upravnih ni nadzornih odbora kao ni ovlaštene osobe u preduzećima.

Predsjedavajući Komisije Vjekoslav Bevanda predložio je da se izjašnjavanje o prijedlogu zakona kojim se ukida "bijeli hljeb" odgodi i da se od novog Vijeća ministara BiH zatraži da 60 dana od konstituisanja usvoji i predloži Parlamentarnoj skupštini BiH politiku plata i naknada za ovaj mandatni period.

Prema Bevandinom prijedlogu, koji Komisija nije podržala, Vijeće ministara bi bio zadužen da dostavi i prijedlog zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, te prijedloge drugih zakona koji regulišu ovu oblast.

Više učesnika u raspravi istaklo je da se pravo na "bijeli hljeb" ne može oduzeti onima koji su počeli da koriste ovo pravo i da bi, u slučaju da zakon bude usvojen, on mogao da se primijeni tek 2018. godine, odnosno po isteku ovog mandatnog perioda.

Po osnovu prava na naknadu po isteku mandata u prošloj godini na nivou BiH isplaćeno 176 hiljada KM, a do sada je po ovom osnovu ukupno isplaćeno 2,3 miliona KM, podaci su Vijeća ministara.

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH na dnevnom je redu sutrašnje sjednice Predstavničkog doma BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: