{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komisija za finansije PS BiH podržala ukidanje "bijelog hljeba"

S
SRNA
10.2.2015. u 13:44
0
5
Komisija za finansije PS BiH podržala ukidanje "bijelog hljeba"
0
Komisija za finansije PS BiH podržala ukidanje "bijelog hljeba"
Foto: Arhiv/Klix.ba
Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je podržala u prvoj fazi Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojim se predviđa ukidanje naknade izabranim i imenovanim funkcionerima godinu dana po isteku mandata.
Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić iznijela je više primjedaba na predloženi zakon, ali je rekla da će ga podržati zbog presije koja je stvorena u javnosti.

Prema njenim riječima, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio SBB i koji je Komisija danas razmatrala u prvoj fazi, nema ustavni osnov.

Majkićeva je dodala da osim brisanja člana kojim se funkcionerima po isteku mandata ukida "bijeli hljeb" postoje i drugi članovi u navedenom zakonu kojima se tretira pitanje naknada izabranim i imenovanim zvaničnicima u BiH.

Ona je ukazala i na činjenicu da na osnovu Zakona o sukobu interesa izabrani i imenovani funkcioneri pola godine po isteku mandata nemaju pravo biti članovi upravnih ni nadzornih odbora kao ni ovlaštene osobe u preduzećima.

Predsjedavajući Komisije Vjekoslav Bevanda predložio je da se izjašnjavanje o prijedlogu zakona kojim se ukida "bijeli hljeb" odgodi i da se od novog Vijeća ministara BiH zatraži da 60 dana od konstituisanja usvoji i predloži Parlamentarnoj skupštini BiH politiku plata i naknada za ovaj mandatni period.

Prema Bevandinom prijedlogu, koji Komisija nije podržala, Vijeće ministara bi bio zadužen da dostavi i prijedlog zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, te prijedloge drugih zakona koji regulišu ovu oblast.

Više učesnika u raspravi istaklo je da se pravo na "bijeli hljeb" ne može oduzeti onima koji su počeli da koriste ovo pravo i da bi, u slučaju da zakon bude usvojen, on mogao da se primijeni tek 2018. godine, odnosno po isteku ovog mandatnog perioda.

Po osnovu prava na naknadu po isteku mandata u prošloj godini na nivou BiH isplaćeno 176 hiljada KM, a do sada je po ovom osnovu ukupno isplaćeno 2,3 miliona KM, podaci su Vijeća ministara.

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH na dnevnom je redu sutrašnje sjednice Predstavničkog doma BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: