{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prijedlog budžeta BiH prvi put pred poslanicima

S
21.6.2011. u 12:25
0
8
Prijedlog budžeta BiH prvi put pred poslanicima
0
Prijedlog budžeta BiH prvi put pred poslanicima
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH će u srijedu u Sarajevu u prvom čitanju razmatrati Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu, koji je u parlamentarnu proceduru uputilo Predsjedništvo BiH.
Vijeće ministara BiH predložilo je budžet u iznosu od 1,028 milijardi KM, što je na nivou prošlogodišnjeg, ali je Predsjedništvo okvir budžeta za 2011. godinu povećalo za oko 23.789. 000 KM te on iznosi 1.051.823.000 KM.

Najveće izmjene odnose se na Fond za povratak te Ministarstvo odbrane, za koje su izdvajanja povećana za 16 miliona zbog usvojenih izmjena i dopuna Zakona o službi u Oružanim snagama BiH kojima je omogućeno penzionisanje pripadnika Oružanih snaga otpuštenih iz službe zbog isteka ugovora.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH podržala je juče principe predloženog budžeta, ali su članovi Komisije iz Republike Srpske istakli da je nedopustivo da se budžet donosi bez odluke Fiskalnog vijeća i da se predlaže preglasavanjem u Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH.

Najavljeno je da će u amandmanskoj fazi biti pokušano da se budžet vrati u realne okvire kako bi se stvorili uslovi da dobije eventualnu podršku u Parlamentarnoj skupštini.

Među 38 tačaka predloženog dnevnog reda sutrašnje sjednice nalaze se i zahtjevi Vijeća ministara za razmatranje po hitnom postupku izmjena i dopuna Zakona o državljanstvu BiH, Zakona o ličnoj karti te Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH.

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH želi se olakšati naturalizacija stranaca, naročito izbjeglica i lica bez državljanstva, a glavna izmjena odnosi se na skraćenje sa osam na pet godina prijavljenog stalnog boravka u BiH kao uslova za podnošenje zahtjeva u prijem u državljanstvo.

Pred poslanicima bi u prvom čitanju, između ostalih, trebalo da se nađu i Prijedlog zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o polaganju pravosudnog ispita u BiH te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Znatan dio od više od 20 predloženih zakona koji se nalaze na dnevnom redu sutrašnje sjednice upućeni su u parlamentarnu proceduru prije ili nedugo poslije prošlogodišnjih opštih izbora, ali su na razmatranje u Parlamentarnoj skupštini morali da čekaju više mjeseci dok nije završeno konstituisanje parlamentarnih domova i njihovih radnih tijela.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: