BiH
136

Prije sto godina trgovci su tražili da ne rade nedjeljom, a i danas isto traže

Piše: T. S.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti (STBiH) proslavio je danas Dan trgovaca. Ovaj dan posvetili su sindikalnim povjerenicima i mladima i stoga je na Trgu Djece Sarajeva upriličen performans, uprkos lošim vremenskim uvjetima.

STBiH danas su se pridružili povjerenici sindikata trgovine iz cijele BiH, ali i iz Hrvatske i Crne Gore. Zajednički nastoje ukazati na probleme i izazove s kojima se suočavaju.

"Želimo da ukažemo na činjenicu da je sindikalnim povjerenicima izuzetno teško obavljati sindikalnu funkciju jer su s jedne strane izloženi pritisku, s druge im se postavljaju veliki zahtjevi, a nisu zaštićeni. Drago mi je što ovaj dan obilježavamo u znaku mladosti i što smo okupili više od 100 mladih iz cijele BiH. Naš cilj je bio da ovo bude pozitivan signal i pozitivna poruka mladima da postoji nada te da ukažemo da mladi žele ostati u BIH, boriti se, raditi u struci i biti u sindikatu koji je skrojen po mjeri, odnosno onako kako oni žele", kazala je Mersiha Beširović, predsjednica STBiH.

Dodala je da je jedan od ciljeva skrenuti pažnju na potrebu da trgovci imaju barem jedan dan u godini koji će biti njihov i da taj dan bude neradni.

A, da mladi žele sindikat koji će raditi njima u korist, dokazuje i to što je više stotina mladih širom BiH uključeno u sekcije mladih Sindikata trgovine te zajednički rade na projektima.

"U sindikatu smo jer želimo bolju budućnost, želimo raditi u svojoj struci i želimo da se poštuje ugovor o radu. Pozivamo sve mlade da nam se pridruže, jer mi radimo super stvari i provodimo edukacije koje će pomoći da budemo konkurentniji na tržištu rada", kazala je studentica Alma Bajramović.

Njen kolega Slađan Tomić iz Sarajeva istakao je da su trgovci nekada bili najmoćniji ljudi, a danas su na ivici egzistencije te imaju najmanje plaće i najmanji broj slobodnih dana.

Zlatica Štulić, predsjednica sindikata trgovine Hrvatske, u Sarajevo je došla kako bi dala podršku kolegama. Istakla je da iste brige more trgovce u cijeloj regiji te su stoga složni u namjeri da izvrše pritisak na zakonodavstvo kako bi imali što kvalitetnije uvjete rada.

"Prisjećamo se dana kada su prije sto godina trgovci prvi put ukazali na problem rada nedjeljom i pozvali građane da ne dolaze u trgovine koje rade nedjeljom. Tolike godine su prošle a mi još uvijek imamo isti problem. Naš cilj je doći do kvalitetnih kolektivnih ugovora koji će promijeniti položaj radnika u trgovini", istakla je Šutulićeva.

Dodala je da je i u Hrvatskoj kao i u BiH jako teška situacija, uprkos tome što je Hrvatska ušla u Evropsku uniju.

"Došlo je smanjenja broja zaposlenih, uvjeti rada u teži, radi se duže, trgovine rade duže, radnici rade više, a sve za manje novaca. Mi želimo kao sindikati da države kroz zakonodavnu vlast urede trgovinu i da to bude uređena djelatnost u kojoj će se znati prava radnika. U Evropi je to uređeno i poznato je da trgovine ne rade nedjeljom. Možemo mi radit 24 sata, ali se promet neće povećati, jer svako troši onoliko novca koliko ima i koliko namjerava potrošiti", istakla je Štulićeva.

Sindikati su saglasni u tome da žele bolje uvjete rada, bolju budućnost, bolji zakon o radu te da se utvrdi vrijeme rada trgovina koje bi bilo jednako za sve trgovine.