Prve oružane snage
6

Prije 20 godina BiH je dobila Teritorijalnu odbranu

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U povodu obilježavanja 20. godišnjice formiranja Teritorijalne odbrane RBiH, brojne delegacije, udruženja, rodbina i prijatelji danas su na Šehidskom mezarju Kovači položili cvijeće te odali počast svim palim braniteljima.

Osman Džamalija, predsjednik Udruženja teritorijalne odbrane FBiH, je kazao kako je dan fromiranja TO jedan od najvažnijih datuma u novijoj historiji BiH.

"Tadašnje Predsjedništvo novopriznate međunarodne države je 8. aprila donijelo odluku o ukidanju dotadašnjeg štaba SR BiH te formiranju novog štaba Teritorijalne odbrane. Patriotske snage su djelovale i prije agresije, međutim, dan nakon formiranja TO, predsjedništvo donosi odluku da se sve patriotske snage objedine i stave pod TO. Zvanično, BiH 15. aprila dobiva svoje oružane snage, odnosno TO koju su činile patriotske snage i jedinice MUP-a", naglašava Džamalija.

Hasan Efendić, prvi komandant TO, nam je ispričao šta se dešavalo kada je formirana TO.

"To je bilo možda najkonfuznije vrijeme u BiH. Narod je bio u neizvjesnosti hoće li biti rata, ili ne. Državno predsjedništvo ne preuzima neke energične mjere za odbranu zemlje... Tek kada su počeli prvi napadi Predsjedništvo donosi odluku da se formiraju općinski štabovi TO te da se krene u odbranu grada", ističe Efendić.

U povodu obilježavanja 20. godišnjice cvijeće je položeno na spomen-obilježju Vječna vatra i odata je počast prvom predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću. Osim toga, u Domu oružanih snaga BiH, održana je i svečana akademija.