Obilježavanje 20. godišnjice
20

Formiranje Prve brigade policije bilo je podstrek bh. patriotama

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Prigodnom ceremonijom, postrojavanjem veterana, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim braniteljima Bosne i Hercegovine danas je na sarajevskom Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović obilježena 20. godišnjica Prve brigade policije Stari Grad.

O ustroju i značaju Prve brigade policije Stari Grad za odbranu BiH i njenog glavnog grada govorili su član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Nedžad Ajnadžić, jedan od ratnih komandanata Prvog korpusa Armije RBiH general Vahid Karavelić, prvi komandant Prve brigade Ismet Dahić i općinski načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić.

Uz čestitke i zahvalnost za sve ono što je Brigada učinila za građane Sarajeva i BiH, istaknuli su da je prvo postrojavanje policijske jedinice na istom mjestu 18. maja 1992. godine bilo veliko ohrabrenje i moralni podstrek za sve bh. patriote koji su stali u stroj za odbranu opkoljenog grada.

Pripadnici Prve brigade policije Stari Grad, njih 746, od kojih su se 43 nesebično žrtvovala u odbrani BiH i temeljnih civilizacijskih vrijednosti, onda su se zakleli da će štititi suverenitet, cjelovitost i neovisnost naše zemlje.

Sjećanje na te hrabre ljude trajna je obaveza i inspiracija za generacije koje dolaze da čuvaju tekovine borbe za BiH i ne dozvole falsificiranje historijskih činjenica, koje se vežu za odbranu glavnog grada i BiH, rečeno je, uz poruku da je istina najbolji saveznik u izgradnji evropske BiH.

Sa skupa je odaslana poruka mira simboličnim činom - puštanjem 20 golubova što su uz 20 učenika sarajevskih osnovnih škola učinili član Predsjedništva BiH Željko Komšić, federalni ministar unutarnjih poslova Predrag Kurteš, kantonalni ministar za boračka pitanja Nedžad Ajnadžić i prvi komandant Brigade Ismet Dahić.

Uz člana Predsjedništva BiH Željka Komšića cvijeće na Spomen-obilježje položile su delegacije Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata, FMUP-a, Ministarstva za boračka pitanja KS-a s koordinacijom boračkih udruženja, brigadna udruženja Prvog korpusa ARBiH, te rodbina i saborci pripadnika Prve brigade policije Stari Grad.