BiH
6

U Mostaru obilježena 20. godišnjica Armije RBiH

FENA
Mostar
Mostar
U sklopu obilježavanja 20. godišnjice osnivanja Armije RBiH danas je na Šehitlucima u Mostaru odana počast šehidima i poginulim borcima Armije BiH, u organizaciji Koordinacije temeljnih boračkih udruga Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Tom prilikom za poginule borce i šehide proučena je fatiha te su na spomen-obilježju Šehitluci cvijeće položili predstavnici Koordinacije temeljnih boračkih udruga HNK-a, potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, predstavnici Oružanih snaga BiH, predstavnici ministarstva za pitanja boraca HNK-a, veterani Bosna 4., predstavnici organizacije porodice šehida Ilidža, učenici OŠ "Mujaga Komadina" Mostar, OŠ "Mustafa Ejubović - Šejh Jujo" Mostar te učenici Četvrte osnovne škole Mostar.

Obraćajući se prisutnima, pukovnik Armije BiH Esad Humo kazao je kako je 15. aprila 1992. stvorena Armija BiH, što je jedna od najkrupnijih historijskih činjenica na ovom prostoru, ne samo u proteklih nekoliko decenija, nego u čitavoj historiji Bosne i Bošnjaka.

"Da Armija BiH nije stvorena do danas sigurno ne bi postojala ni Bosna i Hercegovina. Ne bi postojali Bošnjaci i do danas bi smo bili smaknuti na stratištima i logorima, bili bi raseljeni i asimilirani, bili bismo nepoželjni u ovoj svojoj domovini.

Armija Republike BiH priča je o znanim i neznanim junacima, o hiljadama heroja, o našim šehidima, palim borcima, o našim invalidima i svima nama koji smo utkali dio sebe u opstanak i naše pravo da živimo pod ovim suncem. To je priča koja se mora pričati svaki dan, a ne samo za godišnjicu, jer to je priča koja živi s nama i koja je dio nas", kazao je, uz ostalo Humo.

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo kazao je kako bez formiranja Armije RBiH ne bi bilo ni države Bosne i Hercegovine.

"Odajući počast najboljim sinovima i kćerima koji su dali živote za državu koja treba da uđe u Europsku uniju i otvori nade boljeg života moram podsjetiti da se i danas čuju trube i povici onih koji su 91. i 92. godine htjeli i napravili ono što bi trebalo da stoji iza nas kao opomena da se više nigdje i nikada ne ponovi", kazao je Kebo.

Po njegovim riječima, oni koji to danas rade igraju se opasnom vatrom. "Bosna će ostati, prošla je sva istorijska iskušenja i danas postoji i postojat će, a oni koji imaju druge planove i druge vizije i želje neće uspijeti. Tome će se suprostaviti i država i narod i svi oni koji smatraju da Europa treba da izgleda drugačije, zemlja mira, prosperiteta i poštivanja ljudskih prava svih bez obzira kojem narodu, religiji, spolu pripadaju", kazao je Kebo.

Na obilježavanju 20. obljetnice formiranja Armije RBiH na Šehitlucima učestvovale su brojne porodice šehida, ratni vojni invalidi, suborci, predstavnici islamske zajednice, predstavnici političkog i javnog života, sugrađani.

U sklopu obilježavanja, u Narodnom pozorištu u Mostaru otvorena je izložba radova učenika osnovnih škola iz Mostara te je upriličen prigodan program učenika Prve OŠ Stolac, Četvrte osnovne škole Mostar, OŠ "Bijelo polje" Potoci, OŠ "Mustafa Ejubović-Šejh Jujo" Mostar, OŠ Blagaj i OŠ "Mujaga Komadina" Mostar.

Svečanost obilježavanja 20. godišnjice Armije RBiH počela je jutros odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na spomen obilježjima i haremima u Prozoru, Konjicu, Jablanici, Stocu, Čapljini, u Liska ulici i Blagaju.