Tužilaštvu predložena istraga
6

Prijava protiv pripadnika HVO-a koji su mučili muftiju Kavazovića

Anadolija
Muftija Husein ef. Kavazović
Muftija Husein ef. Kavazović
Sarajevski advokat Damir Alagić podnio je danas Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv 14 bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Sigurnosne informativne službe (SIS) i Službe državne bezbjednosti (SDB) sa područja Republike Srpske zbog hapšenja i nezakonitog zatočenja visoke delegacije Okruga Tuzla 1993. godine, među kojima je bio i tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović.

Prijavom su obuhvaćeni komandant Druge bojne HVO-a Mladen Zebić, načelnik SIS-a II bojne brigade "Herceg Stjepan", Mladen Zovko zvani Kuhar, pripadnici HVO-a Mario Matić, Goran Blažević, Ante Ćubela, Željko Blažević zvani Želja, Drago Šimunović zvani Belja, Ivan Žunić i Drago Šimunović zvani Maglja.

Također, među prijavljenima su šef Detašmana SDB-a iz Trebinja Danilo Benderać, radnici Detašmana SDB-a iz Trebinja Spaso Ratković i Ljubiša Traparić zvani Ljuba, Miroslav Škorić, bivši pripadnik SDB-a Tuzla, koji je za vrijeme rata boravio u Bijeljini, te bivši pripadnik MUP-a RBiH Jovo Jovanović.

"Oni se terete zbog osnova sumnje da su zajedno ili pojedinačno počinili jedno ili više krivičnih dijela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom iz Glave XVII Zakona Bosne i Hercegovine", kazao je Alagić za agenciju Anadolija (AA).

Među zatočenima su bili članovi delegacije Okruga Tuzla, koji su se vraćali iz Hrvatske, i to: tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović, poslanik u Skupštini Republike BiH Alija Muminović, pomoćnik komandanta Drugog korpusa Armije BiH dr. Salih Kulenović, predsjednik Vlade Okruga Tuzla Sadudun Hodžić i drugi.

Delegacija Okruga Tuzla je po nalogu predsjednika Okruga Izeta Hadžića boravila u Hrvatskoj u cilju ostvarivanja kontakata s Uredom Vlade Republike BiH i Ambasadom RBiH u Zagrebu, humanitarnim predstavnicima islamskih i svim drugim organizacijama koje pomažu Republiku BiH.

Tužilaštvu BiH je predloženo da provede kompletnu istragu o dešavanjima prilikom povratka delegacije Okruga Tuzla iz Hrvatske.

"Posebno je potrebno istražiti okonosti pod kojima su uhapšeni, okolnosti pod kojima su držani u zarobljeništvu, okolnosti pod kojima su isporučivani pripadnicima Vojske Republike Srpske i druge okolnosti, te da pokrene i provede istragu protiv osumnjičenih. Također, potrebno je da Tužilaštvo BiH otkrije druge počinitelje krivičnih djela ratnih zločina u ovom slučaju, te da preduzme sve druge zakonske radnje na konačnom sankcioniranju učinilaca ovih gnusnih djela", izjavio je Alagić.

Advokat Alagić kazao je za AA da su članovi delegacije Okruga Tuzla u različitim fazama u logorima HVO-a i VRS zlostavljani, a potom razmjenjivani, dok su u zatočeništvu najduže ostali muftija Kavazović i Alija Muminović, kojeg on zastupa.

"Mi posjedujemo brojne dokaze koje ćemo rado predočiti Tužilaštvu BiH, uključujući foto i video dokumentaciju kako su izgledali muftija Kavazović i Alija Muminović nakon izlaska iz zatočeništva", kazao je Alagić.