BiH
10

Počelo suđenje za zločine u logoru Dretelj

FENA
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva Bosne i Hercegovine počelo je suđenje Ivanu Zeleniki, Srećku Hercegu, Edibu Buljubašiću, Ivanu Mediću i Marini Grubišić-Fejzić, optuženima za zločin u Mostaru i vojnom zatvoru Dretelj kod Čapljine.

Tužiteljica Remzija Smailagić kazala je kako će tokom glavnog postupka dokazati da su optuženi, kao pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), tokom 1992. godine počinili zločin protiv čovječnosti.

“Dokazat ćemo da su civili srpske nacionalnosti bili prve mete HOS-a, da su od kuća najčešće odvođeni prvo u vojnu ambulantu u Mostar, a nakon toga neki od njih su odvođeni u vojni zatvor Dretelj. Dokazat ćemo da su civili bili samo jedne, srpske nacionalnosti, te da su tokom zatočeništva bili ponižavani, prisiljavani na seksualne odnose…”, kazala je Smailagić.

Optužnicom Tužilaštva BiH, Zeleniki, Hercegu, Buljubašiću, Mediću i Grubišić-Fejzić na teret je stavljeno da su 1992. godine učestvovali u zločinima nad više stotina žrtava srpske nacionalnosti s područja općina Mostar, Ljubuški, Čapljina i Stolac zatočenih u logoru Dretelj.

Tužiteljica Smailagić je kazala kako se optužnicom Zelenika tereti da je kao oficir HOS-a zatvorio više civila srpske nacionalnosti u vojnu ambulantu u Mostaru, ne obavijestivši ih o razlozima zatvaranja.

“Zatočenici su u vojnoj ambulanti držani bez uslova za higijenu, u skučenom prostoru, tjerani na rad, podvrgnuti izrugivanju i ponižavanju Ivana Zelenike i drugih”, rekla je tužiteljica.

Prema optužnici, Herceg je bio komandant vojnog zatvora Dretelj, Buljubašić pripadnik HOS-a i zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, a Medić i Grubišić-Fejzić stražari u Dretelju.

“Optuženi su sudjelovali u sistemu lišavanja slobode civila koji su dovođeni u zatvor i tjerani na prinudni rad, podvrgnuti izrugivanju i maltretiranju Ediba Buljubašića, Ivana Medića i Marine Grubišić-Fejzić”, navela je Smailagić.

Tužilaštvo navodi kako su optuženi Medić i Grubišić-Fejzić u više navrata napadali zatočenike, te učestvovali u prisiljavanju na seksualni odnos.

“Svi optuženi su, svojim činjenjem ili nečinjenjem, počinili, podsticali i pomagali u izvršenju djela za koje se terete. Zelenika i Buljubašić se također terete i što nisu kaznili podređene”, kazala je tužiteljica, naglasivši da optužnica sadrži elemente udruženog zločinačkog poduhvata.

Zelenika, Herceg, Medić i Grubišić-Fejzić se nalaze u pritvoru od februara ove godine, dok je Buljubašić na izdržavanju kazne u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) u Zenici.

Odbrane optuženih nisu iznosile uvodnu riječ na početku suđenja, a prvi svjedok Tužilaštva BiH bit će saslušan 3. jula, prenosi BIRN - Justice Report.